Reforços contra les agressions sexuals als 'sanfermines'

Pamplona llança una campanya informativa i prepara equips interdisciplinaris per a casos de denúncia

icoy26566338 san fermin160705195943

icoy26566338 san fermin160705195943

1
Es llegeix en minuts

Pamplona celebrarà per segon any consecutiu les festes de Sant Fermí sota el paraigua d’una campanya que l’any passat va ser batejada amb el directíssim nom de 'Per unes festes lliures d’agressions sexistes'. Els tocaments no consentits, les agressions verbals o fins i tot les violacions han entelat aquests últims anys la festa major de la capital de Navarra. 

La novetat d’aquest any, a més a més d’un nou material informatiu que es distribuirà durant les festes, és que s’ampliarà l’horari de les oficines que atenen les consultes de les dones que han sigut objecte d’algun atac. En la celebració de l’any 2015, aquestes oficines van rebre unes 5.000 consultes.ç

Diverses associacions feministes hi participen activament per eradicar aquesta mena de conductes, que tenen lloc a l’empara de les aglomeracions habituals que es produeixen durant els 'sanfermines'. A més a més de les mesures preventives, l’Ajuntament de Pamplona instal·larà càmeres d’alta definició per poder identificar els agressors en cas de denúncia.

Notícies relacionades

L’alarma inicial va saltar l’any 2008, quan una infermera va ser assassinada durant les festes patronals de la capital navarresa. L’any 2011 es van presentar tres denúncies per violació. De tota manera, els col·lectius de dones asseguren que aquests casos només són la punta de l’iceberg i que la majoria de les agressions no arriben a denunciar-se.

Durant les festes d’aquest any, el telèfon d’emergències té establert un protocol d’actuació que permetrà enviar, immediatament, un equip d’ajuda a la víctima en què col·laboren la policia, els serveis jurídics municipals i una psicòloga.