TXUPINAZO

Comencen els 'sanfermines' 2016

El programa oficial de festes del 2016 inclou més de 410 actes

san-fermn

san-fermn

2
Es llegeix en minuts

Pamplona ha començat aquest dimecres, 6 de juliol, els 'sanfermines' del 2016, nou dies de festa ininterrompuda pels carrers de la capital navarresa que s'iniciaran amb el tradicional txupinazo a les 12 hores des de la casa consistorial.

Aquest any, l'encarregat d'encendre la metxa del coet ha sigut Jesús Ilundáin, 'el Tuli', impulsor del càntic que es fa tots els matins a Sant Fermín abans de l'inici de l''encierro'. 'El Tuli' va aconseguir el 40,3% dels vots dels pamplonesos que van participar en la votació popular, posada en marxa per primera vegada per elegir el llançador del txupinazo.

Per als que no han anat a la plaça de l'Ajuntament per iniciar les festes, el consistori ha instal·lat cinc pantalles gegants per poder seguir en directe el llançament del coet. 

A més del txupinazo, acte principal del dia 6, aquest dimecres a la tarda se celebraran a les 20 hores les vigílies, el primer acte religiós de les festes. Tindran lloc a la capella de Sant Fermí de l'església de Sant Llorenç i estaran cantades per la Capilla de Música de la Catedral i l'Orquesta Sinfónica de Navarra.

MÉS DE 410 ACTES

El programa oficial de festes de Sant Fermí 2016 inclou més de 410 actes, als quals se sumaran els programats als diferents espais participatius. D'aquesta xifra, el 67% són actes musicals, el 22% estan destinats al públic familiar i infantil i un 6% estan vinculats amb el món taurí.

Música, revetlles, actes per als nens com titelles, teatre de carrer familiar, festivals de diferents modalitats d'esport o dansa, les passejades de la comparsa, els focs artificials, els 'encierros', les corrides de toros i la processó de Sant Fermí conformen el programa d'unes festes que el consistori vol que aquest any siguin "més populars, participatives i plurals".

El conjunt de despeses de programació cultural, lavabos públics i personal, les partides més àmplies, per a aquests 'sanfermines' suma 1,95 milions d'euros, fet que suposa una inversió d'un 3,5% més que el 2015.

Com és habitual, un any més hi haurà un centenar de concerts, actuacions i espectacles en sis escenaris: la plaça de Los Fueros (escenari jove), la plaça Compañía, a la qual torna el jazz; la plaça del Castillo, que acollirà revetlles a la tarda i a la nit; els ritmes i les músiques del món a Antoniutti; música de bandes a la plaça de la Cruz; i jotes, 'bertsolaris' i 'dantzas' al passeig de Sarasate.

En concret, a la plaça de Los Fueros, on aquest any totes les contractacions han sigut fetes directament per l'Ajuntament de Pamplona, hi actuaran Fermín Muguruza amb la New Orleans Basque Orchestra, Muchachito, Willis Drummond, Arianna Puello, Duncan Dhu, Asian Dub Foundation, Sidonie i Delorean. Tots ells comptaran com a teloners amb bandes locals.

ELS 'ENCIERROS'

Notícies relacionades

Per una altra part, els 'encierros' tornaran a ser un dels principals atractius de les festes. Les ramaderies que hi participaran aquest any són Fuente Ymbro, que protagonitzarà la primera carrera del dia 7; Cebada Gago, el dia 8; José Escolar Gil, el dia 9; Pedraza de Yeltes, el dia 10; Jandilla, el dia 11; Victoriano del Río, el dia 12; Núñez del Cuvillo; el dia 13, i Miura, que posarà fi als 'encierros' el dia 14.

Per tercer any consecutiu, l'Ajuntament de Pamplona projectarà abans de la carrera en una pantalla a Casa Seminario un vídeo amb les normes de l''encierro' fent especial èmfasi en la prohibició de gravar o fer fotos mentre es corre o a no tocar o no provocar el toro.

Temes:

Sant Fermí