L'Ebre reclama a Europa que veti el pla de conca amb una gran protesta a Barcelona

Una 70 entitats ambientals s'uneixen a la mobilització convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre

Els organitzadors busquen mostrar unitat "de país" davant les institucions europees que avaluen el pla del PP

  / JOAN REVILLAS

 
tiquets

/

3
Es llegeix en minuts
SÍLVIA BERBÍS / TORTOSA

L'àrea més important per a les aus marines del litoral mediterrani, un dels seus reductes alimentaris vitals, està en risc. Nombroses espècies declarades d'interès comunitari, la supervivència de les quals depèn de l'aportació de sediments i nutrients, veuen compromès el seu estat de conservació. La falca salina penetrarà riu amunt i provocarà impactes en espais protegits. S'incrementarà l'aportació de fertilitzants i plaguicides, es reduirà la productivitat de les pesqueries marines i el delta de l'Ebre retrocedirà.

Són alguns dels impactes que la comunitat científica, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i la Generalitat de Catalunya auguren de l'aplicació del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre que va entrar en vigor, després de l'aprovació del Govern del PP, el 20 de gener. La Comissió Europea entraria en flagrant contradicció si acceptés uns efectes que, sostenen, atempten contra la seva pròpia legislació. Aquí hi ha les claus de la queixa que la Plataforma en Defensa de l'Ebre presentarà aquest mes de juny davant les institucions europees per provocar la seva reacció de veto al pla i, sobretot, al finançament de les obres que contempla. Per reforçar el suport social als arguments amb què combatre l'ofensiva del PP favorable al pla a Europa, les Terres de l’Ebre tornen aquest diumenge a manifestar-se a Barcelona, 15 anys després de la primera ocasió, contra el Pla Hidrològic Nacional, i sis després de l'última marea blava a la capital catalana.

LLUITA DE PAÍS

"Hem contestat al pla de conca en l'àmbit institucional, també a través d'un recurs davant el Tribunal Suprem, en l'àmbit social amb la massiva manifestació del 7 de febrer a Amposta i ara la lluita en defensa de l'Ebre passa per Barcelona, perquè aquesta ha de ser una lluita de país", afirma el portaveu antitransvasament Manolo Tomàs. "Amb aquesta nova mobilització Europa ha de ser conscient que darrere els arguments amb què rebatem el pla i la seva insuficient proposta de cabals ambientals per al tram final hi ha tota una societat, un país, i que farem la pressió que faci falta pel compliment de les directives que protegeixen el nostre territori", assegura Tomàs. 

En l'aspecte clau dels cabals ambientals, la PDE i el Govern de la Generalitat caminen junts. "El règim que proposa el pla ha de ser revisat perquè hi ha una sèrie de requeriments a complir, en matèria d'aigua, de sediments, de nutrients, de regressió del delta, de gestió de la falca salina... Tècnicament ho hem dit tot”, admet el cap del departament de Control i Medi de l'Agència Catalana de l’Aigua, Antoni Munné. Entre el que s'ha dit, que el cabal de l'Ebre ha d'oscil·lar entre els 5.871 hectòmetres cúbics i els 9.907, segons si es tracta d'un any sec o plujós, molt lluny dels 3.100 a què el redueix el pla.

Notícies relacionades

La plataforma sosté que aquests exigus cabals no són més que el resultat sobrant després de satisfer una sèrie de demandes que veu excessives, com 465.000 noves hectàrees de regadiu. Aquesta xifra inclou les que també la Generalitat pretén desenvolupar amb projectes de reg. Amb aquesta disfunció per resoldre, es busca la unitat per fer front comú davant Europa. Aquest mes de juny la PDE presentarà la seva queixa davant la Comissió Europea, i insta institucions i partits polítics a seguir els seus passos.

De moment, la majoria dels partits polítics -a excepció del PP i Ciutadans-, ja en precampanya de cara a les eleccions generals, assistiran aquest diumenge a la manifestació a la capital catalana. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, han confirmat la seva presència. Acompanyaran unes 70 entitats i moviments ambientalistes, oenagés i sindicats, entre ells alguns procedents d'Aragó i València. La protesta, encapçalada per una pancarta amb el lema 'L’Ebre sense cabals és la mort del delta', començarà a les 12 a la plaça de la Universitat i desembocarà a la plaça de la Catedral. "Cada persona serà una gota d'aigua en una riuada blava que esperem que arrossegui al pla de conca i torni la vida al riu", anhela Tomàs.