Les víctimes forcen els partits a buscar fórmules per evitar o ampliar la prescripció del delicte de pederàstia

PP, PSOE, Podem i Ciutadans estudiaran la viabilitat d'una reforma perquè la responsabilitat penal no caduqui

Els damnificats reclamen que la llei tingui en compte que es triguen anys a adquirir la maduresa suficient per denunciar

undefined33834766 madrid entrega de  firmas en  el congreso  de dipu160511205013

undefined33834766 madrid entrega de firmas en el congreso de dipu160511205013 / J I VISERAS 2016

5
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Podem

"Partint de les indiscutibles dificultats tècniques, estaríem disposats a estudiar la proposta. Encara que els delictes que no prescriuen en l'actualitat són d'enorme gravetat i amb un nombre elevadíssim de potencials víctimes"

Acompanyatd’una urna amb joguines de nens víctimes de la pederàstia, Miguel Ángel Hurtado, com a promotor d’una iniciativa ciutadana que reclama que els delictes d’abusos sexuals a menors no prescriguin mai, va registrar ahir al Congrés la seva petició, avalada per més de 300.000 firmes. Aquest psiquiatre català, que va patir el maltractament d’un sacerdot quan tenia 16 anys i que quan es va animar a denunciar-ho l’agressió sexual ja havia prescrit, va triar un mal dia.

Les Corts estan dissoltes i els partits polítics van estar tot el matí reunits buscant fórmules per reduir els costos de la nova campanya electoral. Malgrat això, va aconseguir que una representant de Ciutadans el rebés i que els quatre principals partits amb possibilitat de governar després de les eleccions, previsiblement a través de pactes, es mostrin disposats a estudiar detingudament la seva reivindicació i veure la viabilitat tècnica i jurídica d’aplicar-la.

El Codi Penal només preveu la imprescriptibilitat dels delictes de lesa humanitat, genocidi i terrorisme. En el cas de la pederàstia, el termini de caducitat es comença a comptar a partir que la víctima arriba a la majoria d’edat i el delinqüent queda impune si el damnificat denuncia cinc anys després d’arribar als 18 en els casos lleus o 15 anys en els greus. Uns límits massa baixos, com ha posat de manifest l’escàndol dels Maristes, on la majoria de les violacions denunciades han sigut arxivades

PSOE

"Al Partit Socialista comprenem el dolor i les peticions de les víctimes d'aquests delictes d'abusos sexuals tan repudiables. Per això, estudiarem amb atenció i el màxim interès les seves reclamacions"

“Molta gent no entén per què les víctimes triguem anys a denunciar. És senzill, l'abús sexual a menors és sempre un abús de poder i les víctimes triguen anys a recuperar-se del dany causat i a sentir-se prou forts per poder enfrontar-se als seus botxins. Per aleshores, moltes vegades ja és tard i ha prescrit”, sosté Hurtado.

LA COMPARATIVA INTERNACIONAL

El promotor de la iniciativa és conscient que en aquest moment les Corts estan dissoltes i per això reclama als partits que sigui en la pròxima legislatura, a la Comissió de la Infància del Congrés, on «discuteixin sobre el tema». Hurtado recorda, però, que les víctimes no sol·liciten una «llei pionera», ja que en països com el Regne Unit no prescriuen els abusos sexuals a menors i «no es col·lapsa el sistema».

EL PERIÓDICO ha preguntat als principals partits i la resposta és unànime a favor de buscar una solució que eviti la impunitat, que podria passar no tant per la imprescriptibilitat del delicte, cosa que causa molts dubtes entre els juristes, però sí per una ampliació del termini de prescripció, una sortida jurídicament més senzilla.

PP

"El PP veu amb bons ulls la iniciativa. Nosaltres apostem per mesures que busquin l'eficàcia en la prevenció de la pederàstia, així com en la persecució i condemna, per això en aquesta legislatura hem aprovat diverses mesures per protegir a la infància"

Fonts del PP asseveren que el seu partit veu amb «bons ulls» la iniciativa i que està disposat a estudiar-la immediatament per analitzar si és viable tècnicament i es pot incloure en el programa electoral de cara als comicis del juny. Diputats conservadors a títol particular confessen que comparteixen que aquests delictes execrables no siguin perdonats, però al·leguen que un partit amb possibilitats de govern ha d’analitzar detalladament la qüestió per oferir una resposta que s’ajusti a la Constitució i la legislació.

Des del PSOE també es comprometen a meditar amb «atenció i el màxim interès» les reclamacions, a més d’apuntar que «comprenen el dolor i les peticions de les víctimes d’uns delictes tan repudiables».

 

LES DIFICULTATS TÈCNIQUES

A Podem, el diputat i exjutge Juan Pedro Yllanes afirma que «partint de les indiscutibles dificultats tècniques», la força morada «està disposada a estudiar la proposta», si bé tenint en compte que els delictes que ara no prescriuen són d’«enorme gravetat i amb un nombre elevadíssim de potencials víctimes». Compromís, el partit valencià, també mostra el recolzament als menors perseguits i el seu diputat Joan Valdoví va escriure una carta a Hurtado per mostrar-li la seva solidaritat i disposició a analitzar la reivindicació.

Ciutadans

"Protegir les víctimes de delictes tan terribles sempre és positiu. Per això estem disposats a estudiar la petició registrada i si tècnicament i constitucionalment és possible que els delictes d'abusos a menors no prescriguin"

Notícies relacionades

El vicesecretari general de C’s, José Manuel Villegas, sosté que «protegir les víctimes de delictes tan terribles és positiu» i per això la diputada Patricia Reyes es va reunir ahir amb el psiquiatre català i es va comprometre amb ell i les associacions que el recolzen a estudiar la viabilitat tècnica i constitucional de la seva petició. Villegas va considerar que si l’anàlisi arriba a temps, és possible que C’s l’inclogui en el programa.

Encara que les respostes dels partits són incipients, Hurtado es mostra comprensiu i vaticina que la seva lluita, que en dos mesos ha sigut recolzada per 306.000 persones, inicia un camí «llarg i complicat» i que requereix un «compromís ferm de la societat civil».

La gran majoria de les denúncies dels Maristes, arxivades

Antics alumnes de les escoles dels Maristes de Sants-les Corts i la Immaculada, a l'Eixample, i de Badalona han presentat 43 denúncies contra 12 exdocents, incloent-hi les sis del 2011 contra el germà Luicio Zudaire. També ha sigut denunciat un monitor de menjador que treballava en el primer centre. La gran majoria dels casos han sigut arxivats per la prescripció del delicte. Sols queden oberts el de l'exprofessor Joaquim Benítez (quatre denúncies segueixen endavant i 13 es van arxivar per prescripció) i el del monitor. L'últim denunciat per un expupil és un religiós que va donar classe a les Corts. “Em va dir que si el besava em millorava la nota”, va assegurar la víctima. Les persones que han vist arxivades les seves denúncies per prescripció tenen la possibilitat de presentar una demanda civil contra el col·legi.