300.000 firmes perquè els abusos sexuals a menors no prescriguin

fcasals33826698 madrid  10 05 2016   miguel hurtado   que ma ana p160510194546

fcasals33826698 madrid 10 05 2016 miguel hurtado que ma ana p160510194546 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El psiquiatre català Miguel Ángel Hurtado va patir als 16 anys els abusos sexuals d’un capellà de 60. Estava a l’esplai d’una comunitat religiosa i ell, fervent catòlic, no va poder vèncer «la sensació de vergonya i culpa» que el feia callar fins als 22. Però ja era massa tard per denunciar. El delicte havia prescrit. Ara vol que ningú més torni a ensopegar contra aquest mur i avui dimecres presenta al Congrés dels Diputats una petició perquè la pederàstia no prescrigui recolzada per més de 307.000 firmes recollides a Change.org.

La petició va encapçalada per una carta dirigida als parlamentaris sol·licitant-los que en la pròxima legislatura aprovin una reforma del Codi Penal que tingui en compte les especials circumstàncies que envolten els abusos a infants. «Els menors depenen del seu entorn i quan el que abusa és l’entorn, no poden denunciar», explica Hurtado. A diferència dels abusos comesos per estranys, si l’agressor és un familiar, un mestre o un capellà, la víctima no es pot rebel·lar fins que «se sent més fort, s’ha independitzat d’aquell entorn, i a vegades passen dècades fins que això passa». 

 

L’EXEMPLE BRITÀNIC

En la legislació espanyola, la prescripció té lloc cinc anys després que la víctima arribi a la majoria d’edat, en els casos lleus, i 15, en els greus. Una situació molt diferent de la de Gran Bretanya. Hurtado treballa a Londres i va ser precisament la disparitat entre les notícies que li arribaven d’Espanya amb les que llegia a casa el que el va impulsar a recollir firmes. 

Tant en els casos de pederàstia dels Maristes de Barcelona destapats per EL PERIÓDICO com en els del cas Romanones de Granada, els titulars que llegia –explica Hurtado– destacaven les denúncies i, en lletra més petita, que en la majoria de casos no es podria castigar els agressors. «L’acusat ha sigut condemnat a 30 anys de presó per haver abusat de 10, 20 o 30 nens als anys 60», era, en canvi, un titular freqüent al seu país de residència. 

«Les víctimes que han denunciat casos d’abusos sexuals han demostrat una gran valentia al recórrer als tribunals per evitar nous casos, però és molt possible que el seu esforç i el seu patiment siguin en va si no es canvia la llei», reflexionava llavors. 

«A Espanya s’ha descuidat la protecció dels infants i joves davant la violència i ja és hora que ho afrontem», argumenta Hurtado, que recorda que hi ha altres delictes que a Espanya no prescriuen, com és el cas del terrorisme i els crims contra la humanitat. 

 

JOGUINES EN URNES

Miguel Ángel Hurtado es presentarà al Congrés amb joguines de víctimes d’abusos ficades a l’interior d’urnes. Es tracta d’enviar als partits el missatge que «ara toca votar protecció a la infància». 

Notícies relacionades

A les urnes hi ha col·locat el pallasso d’una víctima del seu avi des dels 4 fins als 12 anys; un anell d’una altra persona agredida pel seu pare quan només tenia 5 anys, i una fada d’una nena que va començar a viure el seu calvari als 9 anys i no es va acabar fins als 17. 

Una de les urnes la portarà Gloria Viseras, la gimnasta que va ser campiona olímpica amb 15 anys i que va patir abusos reiterats per part del seu entrenador. La portarà ella perquè a dins hi anirà el seu ós de peluix favorit. A més d’ella, també acompanyarà Hurtado Vicki Bernadet, la presidenta de la fundació barcelonina contra els abusos infantils que porta el seu nom.