INVESTIGACIÓ PER UNA POLÈMICA ACTUACIÓ POLICIAL

El cas que hauria pogut quedar ocult

Els vídeos de la reducció violenta de Benítez gravats per veïns van impulsar la investigació judicial

Agents dels Mossos van intentar que no sortissin a la llum imatges i van eliminar proves en el lloc dels fets

Nous vídeos evidencien els excessos dels Mossos. / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“El barri demana llibertat”, “tots junts de la mà”, “volen imposar el respecte amb les seves plaques, vosaltres pilotes de goma, nosaltres pancartes”, “cridem més poesia, menys policia”. Aquests són alguns dels versos de la cançó 'Lluitant drets', del grup de rap La Llama. La mort de Juan Andrés Benítez després de ser reduït violentament per agents dels Mossos va motivar la seva formació. “Ell també era del Raval i ens va fer pensar que els pròxims podríem ser nosaltres. Aquest cas i altres, com el d'Ester Quintana, o alguns viscuts en primera persona, van inspirar 'Luchando derechos', el nostre primer tema", va explicar a EL PERIÓDICO l'any passat Abdesamad el-Gandi, que juntament con Waqar Nasim i Michael Harran van muntar la banda.

Per a aquests joves anar pel carrer i que els pari un policia per demanar-los la documentació és una cosa normal. I es rebel·len contra aquesta situació amb les seves estrofes. El col·lectiu La Llama es va crear dins del projecte educatiu i comunitari de l'Associació per a Joves TEB i Ravalnet. “Estem acostumats que ens registrin, però el cas de Juan Andrés va ser massa”, va exclamar en una anterior entrevista a aquest diari Michael.

L'IMPULS DELS VEÏNS

Aquesta és només una petita mostra de com va reaccionar el Raval davant l'actuació dels Mossos d’Esquadra el 5 d'octubre del 2013 quan van reduir de forma violenta Juan Andrés Benítez. I és que van ser els veïns del barri on residia Benítez (vivia al carrer Aurora) els que amb les seves denúncies, protestes i, sobretot, les imatges que alguns van gravar de l'actuació policial van fer que la mort de l'empresari hagi acabat en un judici per depurar les responsabilitats penals dels agents que hi van intervenir. I també va ajudar a destapar el cas la curiositat d'algun periodista que es va acostar al lloc on havia passat els fets per conèixer de primera mà què havia passat aquella nit.

Notícies relacionades

Les acusacions sostenen que els Mossos no ho van posar fàcil. Per això s'imputa alguns agents un delicte d'obstrucció a la justícia. Després que Benítez fos introduït en una de les ambulàncies, dos policies (un d'ells també acusat per la mort) es van dirigir al lloc on s'havia produït la detenció i van abocar sobre la taca de sang que hi havia una ampolla d'aigua, quan el que realment havien d'haver fet és preservar-la, acotar-la i fotografiar-la al ser material d'interès per a la investigació. “Ja hi havia aigua sobre la taca de sang i vaig acabar de netejar-la”. ¿Per què? “Per higiene, l'escenari ha de quedar net”, va declarar un dels mossos. La jutge que va investigar el cas va sospitar que, realment, el que pretenien els agents era esborrar proves i encobrir els cops que va rebre el mort.

ELS MOSSOS TRUQUEN A LA PORTA

També es van produir altres actuacions estranyes després del succés. Una testimoni va confirmar a la jutge que després que els mossos immobilitzessin Benítez, dos d'uniforme i un altre de paisà van trucar a la porta de casa seva i li van preguntar si havia gravat la violenta escena i que si era així els entregués la gravació. Aquesta veïna va contestar que no havia gravat res. La fiscalia fa menció en la seva qualificació provisional a un esdeveniment similar i pel qual acusa un mosso. En aquest cas, l'agent es va dirigir a una veïna que havia fet fotos i filmat amb el seu mòbil des de casa seva. “Lluny d'indicar-li si podia” facilitar-li el material “pel seu interès probatori”, l'agent li va preguntar si havia gravat alguna cosa, segons l'acusació. La senyora li va dir que sí i, davant l'agent, “va procedir a esborrar-ho immediatament".