POLÈMICA ACCIÓ POLICIAL AL RAVAL

Banc dels acusats o pacte per als mossos acusats de la mort de Benítez

El TSJC decidirà si la sessió que s'inicia dilluns és judici o una formalitat per rubricar un acord de culpabilitat

Sis agents de la policia autonòmica estan acusats d'homicidi, i dos més, d'obstrucció a la justícia

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dels seus oncles li deia Chispita. Era un personatge inquiet.Juan Andrés Benítez va intuir quan era petit que seria baixet i va decidir modelar el seu físic a base de gimnàs, fins a aconseguir un cos atlètic i musculós. La matinada del 6 d'octubre del 2013, amb 50 anys, aquest empresari va morir a l'Hospital Clínic. Hores abans, havia sigut reduït violentament per agents dels Mossos d’Esquadra a prop del seu domicili, al carrer de l'Aurora, al barri barceloní del Raval. Aquest dilluns està previst que s'asseguin al banc dels acusats a l'Audiència de Barcelona i davant un jurat popular sis mossos acusats de la mort i dos per presumptament haver eliminat proves, esborrant taques de sang odemanant gravacions als veïns.

La incògnita és si s'arribarà a celebrar tot el judici o si aquest serà un mer tràmit, amb l'acceptació d'un acord entre la fiscalia,l'acusació particular, que actua en nom de la família de la víctima, i la defensa dels vuit policies acusats, que estan en actiu, tot i que no patrullen. Tot està en l'aire. Tres magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), amb el seu president, Jesús Barrientos, al capdavant, han de decidir (en principi la intenció és comunicar-ho abans que s'iniciï la vista) si expulsen del procés judicial l'acusació popular, exercida per l'Associació Catalana de Drets Humans (ACDH), l'única part que s'oposa al preacord.

Si l'associació de drets humans queda fora delprocés judicial, els mossos acceptaran, excepte sorpreses, la comissió d'un delicte d'homicidi imprudent, una condemna de menys de dos anys de presó que podria evitar el seu ingrés a la presó i el pagament d'una indemnització de 100.000 euros a la família de Benítez. Queda per polir un aspecte: el temps d'inhabilitació dels agents, una qüestió important per a ells, segons fonts jurídiques. En aquest supòsit, el judici seria breu, ja que els acusats han de formalitzar la seva conformitat, i no caldria ni que es constituís el tribunal popular, perquè tampoc no hauria de decidir res.

JUDICI COMPLET

Si el TSJC decideix mantenir l'acusació popular en el procés, el judici serà complet, amb jurat, i durarà un mes. Fonts coneixedores de les negociacions apunten que en l'últim moment hi podria haver una altra oferta per doblegar la voluntat de l'associació de drets humans: que els mossos acusats deixessin de patrullar pel carrer. Una altra qüestió és que els policies ho acceptin.

Els mossos  estan disposats acceptar una pena que no comporta el seu ingrés a la presó i el pagament de 100.000 euros a la família de la víctima

En la vista que es va celebrar dijous al TSJC per debatre si l'acusació popular ha o no de seguir en el procés (s'al·lega que necessita autorització de la família de la víctima), la fiscal Elena Contrerases va referir, per defensar el pacte, al resultat “incert” del judici, perquè considera que la mort de Benítez es va produir per la unió de diverses causes. Els forenses van apuntar que la contenció policial podria no ser l'únic factor que la va provocar, sinó que també hi podria haver influït el consum previ de cocaïna i una malaltia cardíaca.

Malgrat aquesta opinió, en les seves conclusions provisionals, la fiscal es mostra contundent i exigeix 11 anys de presó (alternativament sis anys) per als sis agents que de forma “excessiva i desproporcionada” van reduir el 5 d'octubre del 2013 Benítez i li van clavar “puntades”, “cops de puny”, “cops de genoll” i, fins i tot, cops de porra, fins que va quedar inconscient. Poques hores després, la matinada del dia 6, l'home va morir. 

SITUACIÓ DE RISC

Notícies relacionades

La fiscalia exposa en ese escrit que els agents “no tenien la intenció directa” de matar, però que van actuar “conscients” que li provocaven “una situació de risc i perill que podria desembocar en la seva mort”. A sis policies, els acusa d'homicidi per dol eventual o alternativament d'homicidi per imprudència greu, a més d'un delicte contra la integritat moral. A dos policies més els considera responsables d'un delicte d'obstrucció a la justícia i els reclama un any i sis mesos de presó. L'acusació particular i la popular sol·liciten provisionalment una pena més gran.

Els mossos argumenten en els seus escrits de defensa que es van limitar a respondre a la trucada d'un home a qui, davant la seva “extrema agressivitat i violència”, van haver de reduir amb contundència, però, assenyalen, seguint els protocols que al seu dia van aprendre a l'escola de policia. L'advocat José María Fuster Fabra sosté que la maniobra va ser correcta i reitera la versió dels agents que els cops només pretenien “destensar-li la musculatura” per poder-lo reduir. L'advocat del sergent acusat,Andrés Maluenda, al·lega, per la seva banda, que el seu client no va intervenir en la reducció de la víctima.