Agricultura destitueix 11 comandaments del cos d'agents rurals de Catalunya

La decisió arriba després que el TSJC declarés nuls els nomenaments

Dos agents rurals treballen al punt on va començar el foc.

Dos agents rurals treballen al punt on va començar el foc. / MAYKA NAVARRO

1
Es llegeix en minuts
LAURA BIELA / LLEIDA

La Conselleria de Medi Ambient, Ramaderia i Pesca va cessar divendres 11 comandaments del cos d'agents rurals de Catalunya. Una decisió que arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) declarés a l'abril la nul·litat de les resolucions de nomenaments definitius de centres de comandament del cos.

Els afectats són el cap de l'Àrea Regional de Lleida i els responsables de l'Àrea Bàsica del Pla d’Urgell, l'Anoia, la Ribera d’Ebre, el Baix Empordà, el Baix Ebre, el Baix Camp, el Segrià, el Montsià, l'Alt Penedès i el Priorat. Tots tornaran ara als càrrecs obtinguts anteriorment. Agricultura haurà de suplir els llocs ara vacants.

Els càrrecs destituïts suposen gairebé un 25% dels comandaments amb què compta el cos -46 en total-. “Ara tenim 160 agents rurals sense un responsable al capdavant. I no ho podem permetre”, apunta Manel Vidal, coordinador de l'Agrupació d’Agents Rurals de Catalunya de CCOO, que considera que no s'està actuant com cal: “Els nomenaments eren a dit. La conselleria fa anys que sabia que això passaria i no ha mogut fitxa”. Segons Vidal, els afectats encara no saben “què passarà a partir d'ara”.

El Col·legi d’Enginyers de Forestals de Catalunya va ser qui va presentar el recurs el 2008, acceptat en part pel TSJC, en què sol·licitava que “les places del cos d'agents rurals seguissin la normativa de la funció pública i no un reglament fet a mida”. En aquest sentit, fonts d'aquesta entitat asseguren que fins ara “s'estaven nomenant comandaments del cos sense exigir-los la titulació pertinent”. Un aspecte que la resolució indica que és legal, sempre que el nomenament sigui de forma temporal fins a disposar d'un candidat que compleixi tots els requisits.

SENSE OPOSICIONS

Notícies relacionades

“Els últims 10 anys, la Generalitat no ha convocat oposicions per al cos. Els nomenaments s'han fet dins del mateix organisme i s'han passat per alt les titulacions. Només s'han tingut en compte els anys d'experiència”, expliquen les mateixes fonts, decisions que el Col·legi d’Enginyers de Forestals de Catalunya no han passat per alt i han decidit recórrer. I afegeixen: “L'accés a les places del cos han de tenir un procediment legal, com en la resta de funcionaris públics”.

Els afectats tenen ara la possibilitat de recórrer en el termini màxim d'un mes la destitució davant els tribunals.

Temes:

Agents rurals