La font d'Andorra és l'origen de la contaminació de l'aigua envasada Eden

El Govern andorrà ha clausurat la planta embotelladora i ha prohibit la venda dels productes de la Font d'Arinsal

 

  / TONY LARA

1
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Salut d'Andorra ha determinat que l'origen de la contaminació de norovirus que va causar el brot de gastroenteritis pel consum d'aigua envasada Eden a Barcelona i Tarragona és a l'aqüífer de Font d'Arinsal, i no procedeix de la planta d'embotellament, com s'havia dit en un principi.

El departament ha afegit que seguirà investigant com s'ha vehiculat aquesta contaminació i ha descartat la filtració d'aigües residuals. La font es troba en un entorn natural. 

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'Andorra, el ministre de Sanitat, Carles Álvarez, i el director de Salut i Benestar, Josep Casal, han comparegut per explicar els resultats de les anàlisis realitzades a les diferents mostres d'aigua. Els dos responsables de l'Executiu andorrà han destacat que aquest cas es tracta d'"una fatalitat".

INVESTIGACIÓ I POSSIBLE SANCIÓ

El ministre també ha anunciat que el Govern andorrà ha decidit clausurar la planta d'embotellament -està clausurada preventivament des del 15 d'abril-, ha prohibit la venda dels productes de Font d'Arinsal -la font només serveix aquesta planta-, retirarà tots els productes als establiments comercials i obrirà un expedient informatiu que pot acabar en sanció.

El Govern d'Andorra també ha sol·licitat, "com a mesura cautelar", que tots els ciutadans que tinguin emmagatzemada Aigua d'Arinsal a casa que no la consumeixin.

BROT TANCAT A CATALUNYA

El secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, va confirmar dilluns que un norovirus d'origen fecal humà havia sigut el causant del brot de gastroenteritis que va afectar 4.136 persones que van beure aigua envasada distribuïda en garrafes per Eden.

Guix va donar per tancat el brot perquè no va aparèixer cap nou cas durant el cap de setmana passat i aquest tipus de virus s'incuba per un temps d'entre 12 i 48 hores. El secretari de Salut Pública va avançar que no s'havia plantejat imposar cap mena de sanció a aquesta empresa perquè no havien detectat cap alteració de la normativa en territori català.

TRES INSPECCIONS

Notícies relacionades

En aquest sentit Guix va precisar que la central de l'empresa que va distribuir l'aigua embotellada a Catalunya havia sigut inspeccionada en tres ocasions sense obtenir cap resultat: "Tot això porta a suposar que les possibles contaminacions s'hagin produït en l'origen", va apuntar llavors el secretari de Salut Pública.

L'aigua és recollida a la font Font d'Arinsal d'Andorra i és embotellada fora de Catalunya -van explicar els responsables de Salut- i les garrafes són transportades i distribuïdes aquí sense cap mena de manipulació.