Restes fecals humanes van causar el brot de gastroenteritis per aigua embotellada

Salut xifra en més de 4.100 els afectats i dóna per tancat el cas

  / TONY LARA

 
Més de 4.000 afectats per gastroenteritis a Barcelona per beure aigua embotellada.

/

2
Es llegeix en minuts

Un norovirus d'origen fecal humà va ser el causant del brot de gastroenteritis que ha afectat 4.136 persones que van beure aigua envasada en garrafes de la marca Eden embotellada a Andorra, segons ha confirmat aquest dilluns el secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix.

En roda de premsa, segons ha recollit Efe, Guix ha donat per tancat el brot perquè no ha aparegut cap cas nou durant el cap de setmana i aquesta mena de virus s'incuba durant entre 12 i 48 hores, i ha avançat que no s'han plantejat imposar cap mena de sanció perquè no han detectat cap alteració de la normativa en territori català, ja que la infecció es va produir en l'envasat a Andorra.

Respecte a la forma en què el norovirus va arribar a l'aigua, el catedràtic de Microbiologia de la Universitat de Barcelona Albert Bosch ha afirmat que "qui pateix gastroenteritis excreta nivells elevats de virus, que d'alguna manera van a parar a l'aigua o els aliments", i genera aquesta mena de brots en un procés denominat "contaminació fecal humana".

Des del departament també asseguren que la central de l'empresa que va distribuir l'aigua embotellada a Catalunya ha sigut inspeccionada en tres ocasions sense obtenir cap resultat: "Tot això porta a suposar que les possibles contaminacions s'hagin produït en l'origen".

L'aigua és recollida a la font i embotellada fora de Catalunya -han precisat els responsables de Salut- i les garrafes són transportades i distribuïdes aquí sense cap mena de manipulació".

"La manera habitual en què s'infecten aigües potables, encara que aquí no ha passat mai, és quan d'alguna manera es barregen aigües fecals amb aigües potables", ha afegit Bosch.

No obstant, el catedràtic de Microbiologia no ha volgut aventurar-se i llançar hipòtesis possibles sobre l'origen de la infecció i s'ha limitat a assegurar que els causants d'aquest procés de contaminació poden ser "tots els imaginables".

NOROVIRUS RESISTENTS

El departament de Salut també ha advertit que els norovirus detectats a l'aigua són molt petits i resistents, i resulta molt difícil retenir-los en processos de filtratge de bacteris, amb molt pocs n'hi ha prou per provocar un brot.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat també ha assegurat que aquesta intoxicació massiva és "un fet excepcional", poc freqüent i és el brot més important d'aquesta mena registrat fins ara.

"Es tracta d'un sector altament regulat i controlat, que ofereix totes les garanties de seguretat", ha afegit Guix.

Així mateix, ha recordat que la regulació europea estableix totes les anàlisis que s'han de practicar a l'aigua comercialitzada i no obliga a buscar la presència de norovirus ni cap altra mena de virus.

Finalment, Guix ha assenyalat que s'han realitzat més proves a l'aigua andorrana, que seran enviades a Catalunya perquè siguin analitzades aquí, i els resultats obtinguts seran enviats a les autoritats del Principat d'Andorra, que els comunicarà públicament.

Notícies relacionades

Des del departament s'ha assegurat que no hi ha dades de l'impacte que ha tingut aquest brot de gastroenteritis en l'economia i han assegurat que com que l'afectació d'aquesta malaltia és lleu, molts dels afectats han anat a treballar.

Totes les persones que han patit aquest brot de gastroenteritis per beure a les seves empreses aigua envasada en garrafes podrien reclamar fins a 150 euros per cada dia que van estar impedits a causa de la intoxicació, segons el col·lectiu d'advocats Ronda, que ha recomanat organitzar una plataforma per poder negociar amb l'empresa el pagament de les corresponents compensacions i indemnitzacions.