Investigats dos càrrecs de la Xunta per endarrerir fàrmacs contra l'hepatitis C

La fiscalia investiga les "traves burocràtiques" per raons pressupostàries després de la mort de dos pacients

2
Es llegeix en minuts

El Jutjat d'Instrucció número 3 de Santiago ha citat a declarar com a investigats dos alts càrrecs del Servizo Galego de Saúde (Sergas) de la Xunta de Galícia per un suposat delicte de prevaricació administrativa en relació amb el retard del subministrament de fàrmacs a pacients afectats d'hepatitis C, alguns dels quals haurien mort sense rebre'ls.

El jutge Andrés Lago Louro, titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Santiago, ha citat a declarar per al 28 d'abril l'actual gerent de l'àrea sanitària viguesa, Félix Rubial, llavors director d'Assistència Sanitària i la subdirectora de Farmàcia, Carolina González-Criado.

El jutge ha decidit de moment obrir diligències només pel delicte de prevaricació administrativa, encara que, segons eldiario.es, la Fiscalia els atribuïa també un suposat delicte d'"homicidi per imprudència professional greu".

El procés judicial és la primera causa penal que s'obre a Espanya contra una Administració pública --en aquest cas l'Executiu que lidera Alberto Núñez Feijóo-- en relació amb la prescripció de medicaments per a pacients amb hepatitis C.

A Galícia, la Plataforma gallega d'Afectats per l'Hepatitis C ha demanat "responsabilitats polítiques i penals" al Govern gallec, amb especial intensitat a Rocío Mosquera, que estava al capdavant del departament de Sanidade en el punt àlgid del conflicte i a qui ha rellevat al capdavant de la Conselleria Jesús Vázquez Almuiña.

DENÚNCIA DE BATES BLANQUES

El col·lectiu Bates Blanques va denunciar el març del 2015 davant la Fiscalia la mort de diversos pacients amb hepatitis C amb tractament reconegut després de les "traves burocràtiques" imposades pel Sergas per accedir a la medicació, fins que es va aprovar el pla estratègic estatal i es van autoritzar els nous tractaments, com el sofosbuvir (el nom tècnic de Sovaldi).

Segons l'associació, almenys tres casos van haver d'esperar fins a vuit mesos per rebre el tractament, encara complint els requisits, per l'exigència que fos autoritzat per la Comissió Autonòmica i Central de Farmàcia i Terapèutica, cosa que consideren "una trava burocràtica" que "va endarrerir" l'administració. 

Després de rebre aquesta denúncia, la Fiscalia va iniciar un procés d'investigació i va practicar diverses diligències fins que, el 29 de desembre, va decidir formular una denúncia davant els jutjats de Santiago per aquest cas. Una vegada analitzada la documentació, el jutjat ha decidit obrir diligències i citar els dos alts càrrecs del Sergas.

LA XUNTA NEGA LES ACUSACIONS

El 'conselleiro' de Sanitat de la Xunta de Galícia, Jesús Vázquez Almuiña, ha defensat que el govern gallec sempre va actuar d'acord amb "criteris clínics" i no pressupostaris a l'hora d'atendre pacients afectats per hepatitis C. També ha avalat la tasca dels càrrecs investigats por suposat retard en la prescripció de fàrmacs i ha apel·lat a esperar que declarin, encara que afirma que encara no han rebut la notificació.

Notícies relacionades

Almuiña ha defensat que Galícia va ser "una de les autonomies que des del primer moment va posar en marxa el projecte per atendre pacients amb hepatitis C, una greu malaltia que fa molts anys que no es resol".

"Ara sembla que amb els nous medicaments, que el Sergas utilitza des del principi, estem aconseguint acabar amb el virus de l'hepatitis C i estem contents", ha subratllat, per afegir que els càrrecs de la conselleria han treballat  molt i amb "criteris clars" perquè l'accessibilitat als tractaments "sigui universal i no hi hagi exclusió entre pacients".