El sisme reviu a Al-Hoceima el malson del 2004

El terratrèmol no ha causat danys greus a la ciutat marroquina, on un perratrèmol va provocar 628 morts fa 12 anys

1
Es llegeix en minuts
BEATRIZ MESA / TUNIS

Els fantasmes del terratrèmol del 2004 han tornat a la regió costanera d'Al-Hoceima, al nord del Marroc, afectada amb freqüència per sismes. Els ciutadans d'aquesta població han tornat a ser sorpresos aquesta matinada en ple son per uns moviments que inevitablement han ressuscitat el malson del sisme que fa 12 anys va castigar la zona i va causar 628 víctimes mortals. "Sort. Tot ha quedat en un ensurt”, ha manifestat a EL PERIÓDICO el periodista Samir Doudi des de Tànger, on també s'han notat els moviments de la terra.

"El terratrèmol ha durat molt. Quan han començat les rèpliques, fins a cinc, tothom ha començat a sortir al carrer", ha relatat a aquest diari un veí d'Alhucemas, encara mort de por. Aquest matí encara es veien mares amb els seus nadons esperant a les portes de casa seva per por que una altra rèplica castigués les fràgils parets de les vivendes. 

 

AVÍS PREVI

Poc abans de les quatre de la matinada les autoritats marroquines han sigut alertades per l'Institut Nacional Geogràfic del sisme que s'acostava. Immediatament s'han desplegat efectius policials i d'emergències per la ciutat d'Alhucemas per desallotjar les famílies davant el temor que el sisme provoqués esfondraments i per tant danys físics. Segons testimonis consultats per EL PERIÓDICO, només algunes parets d'edificis al centre de la ciutat han patit esquerdes i, de moment, no s'han hagut de lamentar víctimes a l'espera d'iniciar el rastreig a les zones rurals, les més afectades el 14 de febrer del 2004, quan un sisme va deixar sense llar més de 15.000 persones.

Va ser la pitjor tragèdia natural que ha patit el país magribí i va generar una onada de solidaritat per part de la comunitat internacional. Més de 240 milions d'euros es van destinar al pla governamental de suport a la zona, segons associacions civils, entre aportacions nacionals i internacionals. No obstant, part de l'ajuda, que va arribar tard i malament, es va perdre pel camí, cosa que va provocar nombroses crítiques. 

Notícies relacionades

 

PROTESTES

Dotze anys després d'aquell terratrèmol, encara queden famílies esperant la vivenda que se'ls va prometre, encara que la majoria han aconseguit abandonar les tendes de campanya sota les quals van viure anys. Per exemple el poble de Tamassint ha sigut un focus de protesta durant anys per la deixadesa i la corrupció oficial. Es va anomenar "la intifada de Tamassint". Els habitants del lloc viuen de les seves terres, i per això qualsevol catàstrofe natural (les inundacions són freqüents) contribueix al desastre econòmic de les famílies.