Kondo: "Ordre és envoltar-te només de les coses que estimes"

Als 5 anys, aquesta jove japonesa va iniciar el camí a l'èxit que avui disfruta. I va ser només ordenant la seva habitació.

«Ordre és envoltar-te només de les coses que estimes»_MEDIA_1

«Ordre és envoltar-te només de les coses que estimes»_MEDIA_1 /

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

El nou any torna a posar el comptaquilòmetres a zero. Agendes i calendaris en blanc inspiren nous propòsits -o els de sempre, però amb l'energia de la nova oportunitat-. Gimnàs, dieta o no sortir a comprar més tabac figurarien entre els clàssics. Però vegem una proposta de viatge als desitjos complerts que pot començar al calaix de la nostra roba interior. Deixem-ho tot a la vista, elegim sàviament -però des del cor- i atorguem un lloc a cada cosa. El viatge a l'ordre que capitaneja aquesta japonesa de 31 anys, Marie Kondo, està a punt de començar.

-¿Com defineix la seva feina professional?

-Sóc consultora d'organització, fa 10 anys que ajudo la gent a ordenar casa seva.

-¿Com ho fa?

-Vaig als espais dels meus clients, ja sigui a casa o a l'oficina. Puntualment fora del Japó, però els meus clients habituals són al meu país. El meu mètode, KonMari, implica un procés a llarg termini per a cada client. Si la persona ha llegit el meu llibre -La màgia de l'ordre (Ara Llibres; Aguilar en castellà) i ha comprès el mètode, podem completar el procés en una sola sessió. Si no, podríem trigar entre sis sessions o diversos mesos amb diverses sessions cada mes.

-El seu mètode proposa ordenar d'una vegada per sempre, no a poc a poc. ¿Per què?

-Aquest és el veritable secret de l'èxit: posant ordre una sola vegada es pot modificar de manera espectacular l'estat anímic de la persona, el seu esperit. El canvi opera de manera tan profunda que toca les emocions i influeix irresistiblement sobre la forma de pensar i els hàbits quotidians. Però no s'ordenarà mai bé si no es fa des de la convicció.

-Bàsicament, ¿quina és la fórmula que comporta tanta màgia en el seu mètode?

-De manera simple es podria resumir en dues accions: decidir si et desprens o no d'una cosa, i decidir on posar-la, si ens la quedem. I així, objecte a objecte.

-¿I algun consell per desempatar els dubtes entre quedar-se una cosa o no?

-Preguntar-se: ¿això em transmet alegria? Si la resposta és sí, es guarda. Si no, no.

-¿Què és l'ordre per a vostè?

-Ordre és envoltar-te només de les coses que estimes, d'allò que t'aporta l'espurna de l'alegria i que aprecies tenir en la vida, i em refereixo a coses i també a persones.

-És clar, perquè, segons explica al seu mètode, ordenar bé la casa és només l'inici d'espectaculars canvis en tota la vida...

-Una vegada has ordenat la teva casa pots fer servir les mateixes habilitats per posar en ordre la teva oficina i altres aspectes de la teva vida. Adonant-te que hauries d'envoltar tota la teva vida de coses que encenen la teva alegria, fins i tot la gent, sí. Aquesta és una poderosa lliçó que pot tenir un gran impacte positiu en la teva vida.

-En la seva l'ha tingut: més de dos milions de còpies venudes al Japó i més de 300.000 als Estats Units; més de 30 llengües, i a

Youtube nombrosos particulars mostren com han seguit amb èxit el seu mètode. ¿Què li fa sentir tot això?

-Em fa sentir molt feliç que gent d'arreu del món estigui treballant molt per aprendre el meu mètode. Això és molt inspirador i gratificant per a mi.

-Havia de ser japonesa... diran molts. Tenen fama de ser ordenats...

-Sí, sé que es té aquesta imatge del Japó, però li puc dir sense dubtar-ho, com a consultora al meu país durant 10 anys, que no tothom al Japó és ordenat.

Notícies relacionades

-¿Si ordenem les nostres coses materials, també s'ordena la nostra ment?

-No necessàriament. La ment és més complexa del que imaginem. Però crec que a molta gent aprendre i practicar el meu mètode també l'ajudarà en aquest aspecte.

Temes:

Gent corrent