recuperació deL patrimoni arqueològic

Un milió per rescatar de l'oblit el teatre romà de Tarragona

El projecte de la Generalitat reprendrà les excavacions i en museïtzarà les restes

L'ajuntament dóna el vistiplau a les obres en un edifici destacat de Tàrraco

Una imatge de les restes del teatre romà de Tarragona.

Una imatge de les restes del teatre romà de Tarragona. / JOAN REVILLAS

1
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES
TARRAGONA

Després de més d'un segle d'abandonament, la direcció general de Patrimoni de la Generalitat ha aprovat un projecte per reprendre les excavacions a les ruïnes del teatre romà de Tarragona i realitzar diferents obres que en permetin la museïtzació i obrir-lo al públic, com va avançar ahir el Diari de Tarragona i va confirmar Begoña Floria, regidora de Patrimoni i portaveu del govern socialista de l'Ajuntament de Tarra-gona. El projecte preveu una inversió de 950.000 euros, 700.000 de la Generalitat i 250.000 a càrrec de l'Estat per l'1% cultural.

La direcció general de Patrimoni de la Generalitat va assenyalar ahir que l'acord amb l'ajuntament per iniciar les obres «encara no està tancat» i que per això no en podien avançar més detalls. Floria, no obstant, va confirmar que el consistori va donar el vistiplau al projecte la setmana passada i que, seguidament, va ser aprovat per la comissió territorial d'urbanisme de la Generalitat. Els treballs de recuperació d'un dels edificis més emblemàtics de la Tàrraco romana, construït a finals del segle I aC, es podrien iniciar abans de final d'any.

Notícies relacionades

ABANDONAT / «No ens podem permetre que el teatre segueixi més temps en l'estat d'abandonament actual», va explicar Floria amb l'ànim de no provocar cap enfrontament amb la Generalitat, organisme del qual depèn el teatre. «Hi hem donat el vistiplau i assumim el projecte, encara que nosaltres ho hauríem fet d'una altra manera», va matisar.

La iniciativa preveu reprendre les excavacions a les ruïnes descobertes el 1884 en el que avui és un solar tancat entre els carrers Caputxins i Sant Magí. A més de netejar la zona, es preveu consolidar l'excavació, construir-hi un centre d'interpretació i una passarel·la metàl·lica que connectarà el parc del carrer Caputxins amb les grades del teatre. «El projecte és correcte, però nosaltres hi hauríem primat l'excavació a la restauració», va puntualitzar Floria sobre les ruïnes, que podrien haver desaparegut si no hagués estat per la lluita veïnal dels anys 70.

Temes:

Patrimoni