Anar al contingut

MISSIVES ORIGINALS DEL SEGLE XVIII

Catàleg d'esclaus

La Universitat de Cambridge recupera documents de com es gestaven les negociacions transoceàniques per al tràfic de serfs

DANIEL POSTICO / LONDRES

«Dick, 25, molt capaç de treballar al camp, 140 lliures», «Castile, 45 anys, cuinera i netejadora, 60 lliures». Aquestes són les descripcions de dos dels esclaus africans inclosos en un lot de 54 persones (35 homes i 19 dones, incloent-hi nens de 14 anys) que van ser venuts a Anglaterra per treballar en una plantació de sucre de Jamaica el 1797 per un preu de 5.100 lliures, l'equivalent a 500.000 lliures avui (uns 700.000 euros).

El llistat original forma part d'una col·lecció de vuit cartes manuscrites adquirides per la Universitat de Cambridge i que ara estan a l'abast del gran públic. Les missives revelen la manera de taxar els esclaus i proporcionen una idea de la influència que hi havia darrere el lobby que els explotava, així com de la importància de la indústria del comerç d'esclaus en l'època. Cobreixen el període del 1772 i el 1797, moment àlgid del tràfic d'esclaus entre els EUA i el Regne Unit, i se centren en les operacions de les plantacions de sucre dirigides pel poderós empresari William Philip Perrin a la colònia anglesa de Jamaica.

En la correspondència, Perrin i els seus corresponsals a Londres discuteixen la gestió de les seves plantacions i tracten temes com la propietat de les finques, l'enviament de subministraments, la preparació dels vaixells amb els enviaments, les negociacions pel preu dels esclaus i detalls del clima i com pot afectar les collites. Les cartes inclouen dues factures d'embarcament i llistats d'esclaus comprats amb els seus noms, edats, ocupació i preus abans de ser enviats a colònies caribenyes.

Mercaderia humana

En una missiva del 1796, s'exposa la recerca de «una banda de 60 negres ben dotats» a Anglaterra per treballar a Grange Hill, una de les múltiples finques que tenien a Jamaica. Una altra missiva suggereix que la compra d'esclaus barats per treballar la terra era més productiva que la d'ovelles, a l'augmentar la producció de sucre. Generaven un benefici de 450 lliures a l'any (400.000 lliures actuals, 560.000 euros).

Aquests documents mostren també que els abolicionistes s'enfrontaven a gent amb molta influència. «El que aquestes cartes revelen, a part de l'absència total d'empatia amb la mercaderia humana, és l'enorme quantitat de diners que es movien», va explicar Kathryn McKee, directora de col·leccions especials de la Universitat de Cambridge. «Els antiesclavistes estaven vinculats a la gent comuna; el lobby esclavista, en canvi, tenia un enorme poder adquisitiu i una influència que podia exercir al Parlament».

 

El director del Museu de l'Esclavitud de la ciutat de  Liverpool, Richard Benjamin, considera que els documents de Perrin «afegeixen informació a la narrativa del tràfic transatlàntic d'esclaus, que pot ser realment  inquietant i preocupant, especialment quan els éssers humans són tan calmadament i cruelment tractats com a mercaderia». Benjamin creu que ajuden a entendre «la mecànica del tràfic transatlàntic d'esclaus» i ressalta «incòmodes veritats, com l'avarícia, el poder i l'equivocat sentit de superioritat que formava part del seu fosc cor».

 

Des de la Universitat de Cambridge, els activistes antiesclavistes William Wilberforce i Thomas Clarkson van liderar una campanya abolicionista que es va desenvolupar al llarg de 20 anys i que va culminar el 1807, quan finalment el Parlament britànic va aprovar una llei que prohibeix el comerç de persones al Regne Unit.

Temes: Regne Unit