EL PRIMER GRAN FOC DE L'ESTIU

L'incendi d'Òdena, estabilitzat després de cremar 1.235 hectàrees

Una trituradora de palla ha sigut la causant accidental del foc

Més d'un centenar de dotacions de bombers treballen en les tasques d'extinció del primer gran incendi forestal de l'estiu, declarat diumenge al terme municipal d'Òdena i que ha cremat més de 1.200 hectàrees. Segueix aquí al minut l'evolució dels treballs per controlar el foc.

L’incendi d’Òdena, un dia després. / periodico

L’incendi d’Òdena, un dia després.
Els bombers apaguen les brases després del pas del foc a Òdena (Anoia).
Equips d’extinció apaguen les brases després del pas del foc a Òdena (Anoia).
Un bomber treballa en l’extinció de l’incendi forestal d’Òdena, aquest dilluns.
Imatge de la superfície cremada al flanc dret de l’incendi d’Òdena.
L’empremta del foc, a Maians.
Un avió llança aigua sobre l’incendi d’Òdena, aquest dilluns.
Diverses dotacions de bombers intenten controlar l’incendi d’Òdena, que ja ha cremat 1.000 hectàrees.

/

8
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / ÒDENA

20.00. El conseller d'Interior, Jordi Jané, dóna per controlat l'incendi d'Òdena després de 30 hores cremant. Jané ha comunicat que totes les persones desallotjades poden tornar a casa i que es reobren totes les carreteres que s'havien vist afectades. De l'àrea d'entre 4.000 i 5.000 hectàrees que podien ser afectades, se n'han cremat unes 1.200. El conseller ha confirmat que no queda cap flama i que els bombers seguiran treballant per controlar que el foc no es revifi aquesta nit i continuaran aquest dimarts al matí. Jané també ha confirmat que no hi ha cap ferit. 

19.40. Aquest ha sigut el punt on s'ha iniciat el foc a Òdena, segons la investigació d'Agents Rurals, a causa, suposadament, de la fallada accidental d'una trituradora de palla. 

  

19.25. El Servei Meteorològic de Catalunya apunta, amb aquest tuit, una de les causes que han ajudat a l'inici i a la ràpida propagació de l'incendi a Òdena: la sequedat del terreny i la falta de pluges, sumades a la poca humitat de l'ambient i a les altes temperatures d'aquest juliol.

  

19.05. La feina de voluntaris i bombers aquesta tarda s'està centrant a controlar els perímetres de l'incendi perquè no es propagui més i no afecti més terreny. No obstant, les flames segueixen estant fora de control.

 

18.45. Polèmica a Twitter per un tuit del diputat del PP al Parlament, Santi Rodríguez, en què es mofa d'aquells que "culpen de l'incendi el dèficit fiscal". Més tard s'ha disculpat pel seu to de riure, no per les acusacions.

 

 

18.00.  balanç1.235 hectàrees cremades 

 


17.40 Segueixen treballant en l'extinció de l'incendi uns 40 voluntaris de l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF), a més de 120 dotacions terrestres i 10 mitjans aeris de Bombers de la Generalitat.

17.20 Vista des de l'aire --des d'un helicòpter de Bombers de la Generalitat-- de les 1.235 hectàrees que ha cremat, de moment, l'incendi forestal d'Òdena.
 

17.10.Segons les previsions meteorològiques, el vent bufarà amb més força les pròximes hores, encara que durant a la nit es calmarà amb la baixada de les temperatures i núvols baixos.

17.00. El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient se suma als esforços de la Generalitat i desplaça a la zona de l'incendi dos hidroavions, quatre avions ACT, i un helicòpter Kamov per lluitar contra el foc.

16.45. El bomber Marc Sellarès comparteix, a través del seu compte de Twitter, un vídeo que mostra la magnitud de l'incendi forestal, que en aquests moments està en fase de ser controlat. Més de 1.200 hectàrees cremades entre els municipis de Òdena i Sant Salvador de Guardiola.

 

15.40. També actualitza dades dels afectats

14.50. El conseller Jané ha confirmat que es tracta d'un incendi accidental provocat per la manipulació d'una trituradora de palla. Jané ha lamentat que l'imputat estigués utilitzant aquesta maquinària en plenes condicions meteorològiques adverses. "Han sigut uns fets accidentals que no s'haurien d'haver produït amb unes condicions de fort vent, altes temperatures i humitat. Una trituradora comporta un elevat risc d'ncendi", ha assenyalat. "La persona imputada ha tingut una actuació accidental però que ha causat un greu perjudici", ha afegit. 

14.20. El propietari de la finca Can Rossinyol d'Òdena, on es va originar l'incendi, va donar diumenge una versió contradictòria dels fets davant els Agents Rurals, però aquest dilluns ha anat voluntàriament a una comissaria dels Mossos i ha reconegut que estava manipulat una trituradora de palla quan es va iniciar el foc de forma accidental. Segons el Govern, les informacions inicials aportades per testimonis del foc presentaven "certes contradiccions" i no permetien apuntar a cap hipòtesi, fins que s'ha conegut la nova declaració del propietari de Can Rossinyol, un veí d'Òdena de 59 anys i de nacionalitat espanyola que no té l'agricultura com a activitat principal.

L'ús de trituradores de palla és una pràctica poc freqüent que es realitza, segons informen Mossos i Agents Rurals, quan la sega del cereal ha generat poca palla i no surt a compte embalar-la. La palla es tritura abans de llaurar el terreny per preparar-lo de cara a la pròxima collita.

14.10. Una trituradora de palla ha sigut la causa de l'incendi d'Òdena, segons la investigació conjunta dels Agents Rurals de la conselleria d'Agricultura i dels Mossos d'Esquadra. La investigació ha permès determinar que el foc es va produir doncs de forma accidental durant la manipulació d'una picadora a la finca de Can Rossinyol. El propietari de la finca, que s'ha presentat a la comissaria i ha explicat detalls de l'accident, ha quedat imputat per un delicte d'incendi forestal.

14.00. El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, Ramon Parés, ha expressat la seva confiança que l'incendi d'Òdena, que ja ha cremat unes 1.235 hectàrees, pugui quedar estabilitzat al llarg d'aquest dilluns. Encara que la direcció general de Protecció Civil manté activada la fase d'alerta del pla d'emergències per incendis Infocat, les condicions meteorològiques són més favorables per poder controlar l'incendi, amb una humitat alta i un vent fluix.

 12.45. Una trentena de veïns que van ser desallotjats per l'incendi d'Òdena segueixen al punt d'acollida de Sant Salvador de Guardiola, mentre que la resta de persones han pogut tornar a casa. Segons han informat els bombers, s'han tancat els centres d'acollida del Bruc i Manresa, i els 72 menors desallotjats de manera preventiva d'una casa de colònies han pogut tornar a l'edifici. Els veïns que segueixen desallotjats a Sant Salvador de Guardiola pertanyen a la urbanització Ca l'Esteve d'aquest municipi.

12.20. Els bombers ja han apagat les flames en el flanc dret de l'incendi, però hi segueix havent molts punts calents i se segueix remullant el terreny per evitar que es revifin les flames.

{14379937241680}11.30. ÚLTIM BALANÇ dels bombers: un total de 130 vehicles terrestres i 11 mitjans aeris participen en els treballs per controlar l'incendi d'Òdena. Altres municipis afectats són Castellfollit del Boix, el Bruc i Sant Salvador de Guardiola.

 

 

 

 

10.40. Encara que la boira no ha desaparegut, quatre dotacions aèries s'han pogut enlairar per incorporar-se a les tasques d'extinció de l'incendi d'Òdena. En concret, tres bombarders i un avió de comandament sobrevolen la zona més conflictiva del foc, al flanc esquerre, a Sant Salvador de Guardiola, que és el que més preocupa els bombers. És una zona de difícil accés i amb molts punts calents.

10.30. Comença a ploure a Òdena.

10.28. Desoladora imatge. L'empremta del foc al seu pas per Maians.

{14379859297040}10.20. L'Ajuntament d'Òdena demana voluntaris per preparar entrepans per als afectats per l'incendi i per a tots els que participen en les feines d'extinció del foc.

{14379859297041} 

10.02 Els bombers estan concentrant els esforços al flanc esquerre de l'incendi, a l'obaga dels Pous, a prop de la C-37. Segons els agents rurals, ja són més de 1.000 les hectàrees cremades.

{14379845973360} 

09.40. Els nens que passaven uns dies de colònies a Can Puig, a Sant Salvador de Guardiola, i que han passat la nit al Vell Congost de Manresa, ja poden tornar a la casa de colònies, ha informat l'Ajuntament de Manresa.

{14379845973361}09.00. La carretera C-37 segueix tallada aquest dilluns en dos trams: entre els quilòmetres 71,50 i 75,50 per un costat, i entre els punts  69 i 80. També està tallat l'accés a Montserrat per Can Massana.

08.00. Quatre gotes han acompanyat aquest dilluns la primera claror del dia a les comarques del Bages i l'Anoia des d'on es lluita contra l'incendi forestal que va començar diumenge al migdia en una masia del terme municipal d'Òdena. La boira impedeix treballar als mitjans aeris, però un centenar de bombers de la Generalitat s'obren camí amb maquinària pesant al flanc de Sant Salvador de Guardiola, el més perillós en aquests moments.

Els serveis d'extinció han aconseguit contenir l'incendi durant la nit. Així, no s'ha incrementat el nombre d'hectàrees arrasades, que es manté en 1.000, però el foc segueix fora de control i encara no ha sigut perimetrat. "Tota precaució és poca i en un incendi d'aquestes característiques no podem ser optimistes fins que no estigui controlat", ha advertit el conseller d'Interior, Jordi Jané, en declaracions a aquest diari.

Els treballs es concentren al flanc esquerre del foc, concretament a la zona de Cal Bonastre, l'única de les tres àrees de l'incendi que segueix sense perimetrar. Aquesta és una zona de difícil accés i "molt calenta", en paraules de Jané, que ha subratllat que el vent pot ser el gran enemic d'aquestes tasques.

Les condicions climatològiques són molt millors que les d'ahir. La humitat ha augmentat i no fa vent, encara que s'espera l'arribada del vent de marinada a partir de la una del migdia. Per això els bombers treballen contra rellotge per intentar encerclar l'incendi abans que arribi aquest vent de mar que el podria tornar a revifar.

200 VEÏNS DORMEN FORA DE CASA

Notícies relacionades

Pel que fa als veïns, finalment només han sigut 200 les persones que han hagut de dormir fora de casa seva, segons ha explicat a aquest diari un comandament dels Mossos d'Esquadra, mobilitzat també en l'operatiu, juntament amb la Creu Roja, els Agents Forestals, ADF i centenars de voluntaris que han passat la nit de guàrdia per si eren necessaris. 

L'incendi ha obligat a evacuar unes 400 persones però cap a la mitjanit els veïns de la urbanització Montserrat Park, al Bruc, i els de la urbanització de la Font del Bosc d'Òdena ja han pogut tornar a casa.

Temes:

Incendis