De la por a la solidaritat

Les flames al dictat del vent van tenir amb l'ai al cor centenars de veïns

Els afectats van ser desallotjats, amb l'ajuda de voluntaris, i es van aixoplugar en bars i pavellons

Diverses dotacions de bombers intenten controlar l’incendi d’Òdena, que ja ha cremat 1.000 hectàrees. / MARC VILA / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / CRISTINA SAVALL - BARCELONA

Va ser un diumenge negre. De fum i vegetació i construccions carbonitzades després de la violenta mossegada de les flames. Però sobretot de por i impotència per als que van haver de sortir fugint davant el risc que el foc devorés les seves cases. No van poder aclucar els ulls sense saber si aquest matí encara tindrien casa. Però tampoc ho van fer centenars de voluntaris mobilitzats tant per ajudar en l'extinció del foc com per recolzar els desallotjats.

A mitja tarda, alguns bars es  convertien en inesperat refugi, com el restaurant Calvet, a la urbanització del mateix nom de Sant Salvador de Guardiola. José Romero, amb casa a la urbanització de Ca l'Esteve no havia tret els ulls de la tele des de feia hores. «Deien que no hi havia perill, però deu minuts després els Mossos ens van dir que ens en havíem d'anar», va explicar a aquest diari. Temps just perquè la seva dona agafés «un parell de mudes per passar la nit fora», amb l'ai al cor  a 500 metres del bram del foc. Amb diverses carreteres i camins tallats va fer una llarga volta per arribar a Calvet, a cinc quilòmetres, al bar de sempre. No sabia què havia passat amb casa seva ni amb les seves bèsties. «He deixats gallines, gossos...», lamentava, només va poder emportar-se el seu gos favorit.

Sant Salvador de Guardiola té uns 3.200 habitants, però en diverses urbanitzacions disseminades. Al seu nucli principal, del mateix nom, l'ajuntament va convertir un pavelló en improvisat hotel. Anna Llobet, regidora de Comunicació, va explicar que unes 150 persones arribades de Ca l'Esteve es van instal·lar, mentre que una altra part van ser acollides al pavelló Congost de Manresa. «La gent arribava esgarrifada, amb molta por, la urbanització és molt boscosa i la visió de les flames era horrible», va explicar la regidora, que va sub­ratllar que la zona estava molt seca. «Era un polvorí», va dir. El consol miraven de brindar-lo uns 150 voluntaris i els comerços del poble que van facilitar, amb l'ajuntament de Manresa, entrepans i aigua als afectats.

En un altre front, altres persones més van haver de ser desallotjades cap a les sis de la tarda de la urbanització Montserrat Park i de masies veïnes de Sant Pau de la Guàrdia. Els Mossos d'Esquadra van avisar amb un megàfon de l'emergència de l'evacuació pel foc descontrolat i el vent que bufava furiós. Van demanar als veïns que es dirigissin a l'Ajuntament del Bruc, on els van sol·licitar les dades personals per a un cens d'urgència.

Notícies relacionades

Lluís Roca, ja jubilat, va marxar amb la seva parella i dos gossos amb el que portaven posat. «Amb els nervis, ni tan sols he pensat a emportar-me la medicació que prenc», va explicar a aquest diari via telefònica des de l'ajuntament, encara que més tard va poder anar a buscar-la, perquè la necessitava. «Diuen que el foc ja ha arribat al dipòsit d'aigua a l'entrada de la urbanització. Hi ha persones que s'han quedat al local social o a casa. Estem molt preocupats», repetia. Voluntaris del Bruc van distribuir aliments entre els afectats i l'ajuntament va oferir allotjament a l'escola i el consistori. Els veïns obrien les portes de casa seva.

«No m'imaginava que arribaria a tenir aquesta intensitat. S'ha estès amb gran rapidesa però al final ha anat en direcció contrària i no  ha fet falta evacuar els clients», va comentar David Vivancos, fill del propietari del restaurant Samuntà d'Òdena. «Tot i així se n'ha anat la llum i tots ens hem espantat», va explicar, mentre el capritx del vent marcava el destí de molts altres veïns de la zona.