Música per ajudar a curar la ferida nepalesa

Projectes d'emergència arran del terratrèmol al Nepal es finançaran amb les vendes d'un disc gravat amb aquest fi, que inclou veus de joves d'allà

PRESENTACIÓ.Smarika Lamsal i Rosy Karki, a Barcelona per explicar la seva història. A la dreta, la cantant María Martínez.

PRESENTACIÓ.Smarika Lamsal i Rosy Karki, a Barcelona per explicar la seva història. A la dreta, la cantant María Martínez. / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Carme
ESCALES

Smarika Lamsal té 23 anys i estudia Administració a la Universitat de Kàtmandu. Ho fa gràcies a la Fundació Vistare, una oenagé que treballa perquè joves sense recursos puguin seguir la seva formació acadèmica. El 25 d'abril, el dia en què el devastador terratrèmol al Nepal va acabar amb la vida de més de 8.500 persones, Lamsal arreglava la roba del seu armari, a la residència de la Fundació on conviu amb altres joves estudiants. «Va sonar el telèfon i vaig baixar a veure qui era. I, en el moment en què vaig arribar a la planta de baix, finestres i portes van fer un soroll increïble i una forta sacsejada em va fer caure. Afortunadament estava al costat de la porta i vaig sortir. Però, una vegada fora, les meves companyes cridaven espantades a l'interior i jo vaig entrar a buscar-les. Fora ens vam abraçar fort i i vam resar», relata Lamsal. A partir d'aquell dia, a ella i a les seves companyes els esperava un mes de vida sencer al jardí de la casa, per precaució. Allà, sense classes i gairebé sense menjar, les seves vides convivien amb el dolor per totes les pèrdues del país.

A molts quilòmetres d'allà, en un estudi de gravació de Barcelona, aquell mateix dissabte 25 d'abril, la veu de María Martínez, la guitarra de Robin Gill i el violí de Berna Jones sonaven per crear un disc que havia de servir per destinar els diners obtinguts de la seva venda a la Fundació Vistare. Pepe Oriola, un advocat barceloní que es va convertir al budisme fascinat pel que aquesta religió i els seus practicants li van permetre descobrir d'ell mateix, havia proposat la idea del disc solidari amb la Fundació Vistare, després de realitzar un taller de mantres a la Casa del Tibet a Barcelona. Però el 25 d'abril, la terra va demanar auxili i la música va respondre. «Vam decidir crear l'Associació d'Ajuda Terratrèmol Nepal i destinar els diners de la venda del disc a les imperioses necessitats d'ajuda per reconstruir el país», explica Oriola.

«Les deu cançons del disc Help Nepal - Free and Easy s'han gravat des d'una emoció increïble per tantíssimes víctimes i està ple d'amor, compassió, tristesa i energia», va expressar la veu principal del treball musical, María Martínez, el dia de la presentació -l'1 de juliol- a la Casa del Tibet de Barcelona (Rosselló, 181), amb la presència del lama Thubten Wangchen, i amenitzada pel Màgic Andreu. Cap dels seus trucs podrà tornar al país asiàtic les vides que va perdre, però des de la seva oenagé, Somriures sense Fronteres, ja col·labora amb els supervivents com Smarika Lamsal i Rosy Karki, que van viatjar a Barcelona per participar en la promoció del disc en què hi ha les seves veus de cor. Divendres que ve, 17 de juliol, es podran escoltar algunes cançons en directe en la vetllada que tindrà lloc  a la Casa del Tibet, a les 20 hores. I el 24 de juliol, el grup actuarà al Centre Cívic La Sedeta. Sant Cugat i Vic són altres de les poblacions on actuaran i on el testimoni de les dues noies donarà veu a un país que clama ara ajuda.

Notícies relacionades

Reconstruir o construir nous hospitals, escoles i vivendes forma part de la feina a fer. La música del disc Help Nepal - Free & Easy sona perquè una part es pugui fer. «Aquest disc és una esperança per al nostre país», va expressar Lamsal al finalitzar la presentació de l'àlbum. Ni ella ni Karki havien vist el mar. La seva visita a Barcelona els va regalar aquesta experiència. El record de l'aigua, «freda i molt salada» -deien després del seu primer bany al mar-, viatjarà amb elles juntament amb el reconfortant suport de la gravació musical, en què també ha participat el seu compatriota Sönam Thubten, que va perdre una germana en el sisme.

Urgències com la del poble de Larpark, prop de l'epicentre del terratrèmol, on s'apuntalen edificis que no van arribar a caure, rebran el suport econòmic dels mantres del disc, que també contribuiran a aconseguir aigua potable i refugi per a supervivents del terratrèmol. «No deixin de visitar el Nepal», va demanar la participant en el disc Rosy Karki.