falta de mitjans en la justícia

Granollers concentra 6 dels 10 jutjats catalans més saturats

Els magistrats denuncien que la càrrega de treball supera la mitjana en el 250%

Reclamen al Ministeri de Justícia més inversió i tres nous jutges

2
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / GRANOLLERS

El volum de casos que cada any es registren a Grano-llers ha desbordat la capacitat de resposta de les seves instàncies judicials i ha situat sis dels seus jutjats entre els 10 amb l'índex de càrrega de treball més alt de Catalunya, fins al punt de superar en el 250% la mitjana catalana. Per rebaixar aquesta insostenible pressió, els afectats han demanat al Ministeri de Justícia que inverteixi en el seu partit judicial i creï amb urgència tres nous jutjats de primera instància a la capital del Vallès Oriental.

El crit d'auxili arriba després d'anys de retard a l'hora de dictar sentència i de detectar que la demora a l'hora de programar els judicis va irrefrenablement en augment: «Intentes que la feina avanci, però arribes a un judici, has de mirar el ciutadà als ulls i dir-li que després d'un any esperant l'audiència prèvia n'haurà d'esperar dos més per celebrar el seu judici; ens cau la cara de vergonya», va assegurar ahir Carlos Ricardo Puigcerver, jutge degà de Granollers.

Els jutjats de Granollers compten amb el 50% més d'entrades registrades que la mitjana catalana, segons l'informe estadístic del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del 2013. «La mitjana de resolucions d'un jutjat de primera instància a Catalunya està entre les 226 i les 228, però aquí el mínim són 350; jo mateix en porto 188, i estem a principis de juny», va lamentar Puigcerver.

PETICIONS DE TRASLLAT / La saturació causa angoixa entre els treballadors per la incapacitat de gestionar el volum de carpetes, cosa que té conseqüències per als usuaris. Aquesta pressió fa que la continuïtat de la plantilla sigui escassa, i molts dels professionals optin per demanar el trasllat a altres partits judicials. «Si hi hagués uns altres mitjans potser no marxarien i tindríem una estabilitat més gran a la plantilla, que comportaria una millor resolució dels assumptes», va assenyalar Dolors Cortina, secretària judicial.

Notícies relacionades

El col·lectiu atribueix la dramàtica situació al disseny del mapa judicial espanyol, concebut segons les capitals de província, sense tenir en compte la pressió que hi ha a les zones molt poblades. «A les comarques de Barcelona moltes vegades tenim registres superiors a algunes províncies d'Espanya i si no canvia aquesta concepció, no sé on anirem a parar», va lamentar Ramon Daví, vicedegà del Col·legi de Procuradors de Barcelona.

Per això, reclamen al Ministeri de Justícia la creació de tres nous jutjats d'instrucció i que amb caràcter d'urgència es reforci el servei amb tres jutges de primera instància, tres secretaris judicials i un funcionari per a cada jutjat ja existent. A més, sol·liciten que es cobreixin les baixes en un màxim de 24 hores.