INVESTIGACIÓ DE LA GUÀRDIA CIVIL

Una tia dels tres nens desapareguts de Jaén els entrega a la policia a Madrid

Estaven amb aquesta dona i la seva mare, totes dues detingudes

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / JULIA CAMACHO / MADRID / SEVILLA

La germana de la mare dels tres nens que van desaparèixer dimarts passat a Jaén ha entregat aquesta tarda a primera hora els menors en bon estat de salut. Aquesta familiar, Vanessa, ha trucat a la policia local del barri madrileny de Villaverde per dir que els nens eren allà. Poques hores abans, havia rebut la visita de la Guàrdia Civil, que estava controlant molt de prop diverses persones d'aquesta extensa família. La dona, poc després, s'ha sentit pressionada i ha decidit entregar-los, segons han confirmat fonts pròximes a la investigació.

La Guàrdia Civil havia estès la recerca dels menors, de 2, 5 i 7 anys, per tot el país, ja que la seva família viu en diverses ciutats. Van desaparèixer suposadament dimarts passat, quan van sortir amb el seu pare i un responsable del centre de menors Santa Cruz a fer un passeig per un parc pròxim, una visita que estava prevista i contemplada en el protocol de tutela dels menors.

Aquest matí, el jutjat d'instrucció de La Carolina (Jaén) ha ordenat l'ingrés a la presó provisional comunicada i sense fiança del pare, Manuel M. M., de 47 anys, considerat responsable d'un delicte de desaparició de menors, segons han informat fonts judicials.

Encara que no ha transcendit gaire cosa de la seva declaració, algunes fonts assenyalen que en un moment determinat de la tarda, el professional del centre, i malgrat l'experiència en aquest tipus de situacions d'extrema delicadesa ja que es tracta de menors, es va oferir a anar a buscar uns cafès a un establiment pròxim per al pare i per a ell, i al tornar al parc on eren ja no va trobar els nens. Per la seva banda, el pare dels nens va explicar que va anar a comprar unes llaminadures mentre els deixava jugant, i quan va tornar al cap de pocs minuts ja no hi eren.

NOMBROSES CONTRADICCIONS

Aquesta versió, les nombroses contradiccions mostrades pel pare posteriorment i el fet que no se sumés a la recerca dels nens van despertar ràpidament les sospites sobre el progenitor, que va ser detingut poques hores després de denunciar la desaparició dels nens.

La investigació s'ha centrat en tot moment en l'entorn familiar, ja que Manuel M. M. va protagonitzar la setmana passada, i fins al dia abans de la desaparició, un tancament davant la seu de l'Administració autonòmica per reclamar que li tornessin els seus fills, que davant el manteniment de la situació de desemparament en la seva família biològica havien de ser entregats en acollida aviat.

La ubicació estratègica de La Carolina, al costat de l'autovia A4, que connecta Andalusia amb el centre d'Espanya i fins i tot amb València i la costa andalusa, ha permès que els menors hagin canviat de província amb rapidesa.

Fonts del cas han confirmat que la família dels nens, d'ètnia gitana, està molt desestructurada, i han tingut problemes per localitzar la mare dels nens.

Notícies relacionades

El pare, per la seva part, compta amb un llarg historial policial i antecedents penals, segons algunes fonts per homicidi, encara que ja hauria complert la seva condemna. També apunten a possibles episodis de maltractaments en l'entorn familiar, sense precisar res més. 

A més del pare dels nens, també han prestat declaració davant el jutge la directora del centre de menors, l'exalcaldessa socialista de Jaén Carmen Peñalver, i el treballador del centre que supervisava la cita. La Junta d'Andalusia ha iniciat una investigació interna per depurar, si cal, responsabilitats sobre els fets.

Temes:

Desapareguts