El polvorí de l'estiu

L'ajuntament demana ajuda perquè tem que l'arribada de turistes agreugi el problema

2
Es llegeix en minuts
F. C. / BLANES

El regidor Joan Salmeron (ICV-EUiA) va posar el dit a la llaga en el ple municipal de dijous: «Si no som capaços de reconduir-lo (el problema), a l'estiu se'ns ajuntarà amb els visitants que vénen de vacances i pot ser un polvorí de difícil control».

Un temor més o menys compartit per la totalitat dels regidors del consistori, que van votar a favor d'un acord per sol·licitar a la Generalitat que destini més Mossos a la població i per reclamar al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques que els permeti aplicar una taxa o impost amb l'objectiu de cobrar als establiments d'oci nocturn els desperfectes i les despeses de neteja i de seguretat que provoquen els excessos dels seus clients.

«Aquests joves no vénen aquí perquè l'ajuntament hagi muntat una festa major. Vénen perquè uns particulars programen unes activitats», afirma l'alcalde, Josep Marigó (PSC), que considera que l'ocupació del carrer per part de la clientela de la discoteca és un problema d'ordre públic que excedeix les seves competències.

La Salomé, una veïna que viu al bloc d'apartaments Lotus, situat davant la discoteca Arena, no opina el mateix. La seva comunitat de veïns ha presentat una reclamació de responsabilitat patrimonial davant l'ajuntament perquè els indemnitzi amb gairebé tres milions d'euros per la pèrdua de valor de les vivendes a causa de les festes nocturnes al carrer, i per no fer complir la normativa acústica. Una acusació que l'alcalde rebat d'aquesta manera: «Controlar el soroll d'un establiment és fàcil, però no ho és tant controlar l'enrenou que munten 700 persones al carrer», afirma.

Notícies relacionades

Víctor Carbonell, propietari d'un apartament a l'Edifici Zeus, situat a 200 metres de distància d'Arena, assegura que la seva comunitat també denunciarà el consistori pels mateixos motius. «El barri dels Pins és una de les zones de Blanes en què es venen més pisos perquè no s'hi pot dormir», assegura. Una queixa que comparteix Mercedes García, una veïna dels apartaments Lotus que es muda aquest mes de barri, cansada de les molèsties i que li abonyeguin a puntades el cotxe.

De poc ha servit que en les últimes setmanes el propietari de la discoteca hagi posat en servei un autocar gratuït per traslladar els clients a l'estació de tren amb l'objectiu d'evitar actes vandàlics, com per exemple les caminades sobre els capós i els sostres dels cotxes que porten a terme alguns nois. Una mesura pal·liativa que tampoc ha evitat que els veïns del barri de la Plantera, per on passen els joves per anar a la terminal ferroviària, segueixin fent patrulles entre les quatre i les set del matí del diumenge, amb la finalitat d'evitar el vandalisme.