Blanes, nits en blanc

Vomitades, orins als portals, incivisme i actes vandàlics són habituals el cap de setmana

Centenars de joves barcelonins ocupen cada dissabte els carrers que envolten una discoteca local

4
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / BLANES

Els experts del lloc (cambrers, veïns i policies) insistien que era «una nit fluixa», però tot i això el circ nocturn que dissabte es va instal·lar als voltants de la discoteca Arena de Blanes deixava bocabadats els no iniciats. Centenars d'adolescents d'entre 16 i 20 anys, la majoria amb una taxa de licor a la sang que probablement faria saltar qualsevol alcoholímetre, ocupaven al seu aire les confluències dels carrers d'Eivissa, Olivers i Menorca, fent impossible el descans dels veïns. Crits, aldarulls, conats de baralles, vomitades a les voreres, orins als portals, tot plegat combinat amb algunes dosis de vandalisme en forma de cotxes abonyegats i retrovisors i vidres de porteria trencats. Aquest és el pa de cada dissabte que des de fa mesos es viu al barri dels Pins d'aquesta localitat de la Selva. Un descontrol que ha portat l'ajuntament i els veïns a donar un cop sobre la taula i plantejar-se mesures dràstiques.

El Kevin, la Marina i el Guri són del barri de Sant Andreu de Barcelona i s'acaben el seu cubalitro de whisky i Red Bull abans de decidir-se a entrar a la discoteca. «Sempre que podem ens emportem nosaltres la beguda, perquè a dins els cubalitros valen set euros i són de garrafa», explica el primer, que és l'únic del trio que supera els 18 anys. Han arribat a Blanes en el tren de les onze de la nit i després de la festa agafaran el primer comboi del diumenge, que surt cap a les sis del matí.

Aquest recorregut és el mateix que fan centenars de joves de l'àrea metropolitana de Barcelona cada cap de setmana, atrets per les propostes musicals i els famosets que contracta la discoteca Arena, un establiment que té un aforament superior a les mil persones i que permet l'entrada als adolescents a partir dels 16 anys. Això sí, els identifica amb una polsera de diferent color que els majors d'edat per no servir-los alcohol. «Però en els grups sempre hi ha algú que té 18 anys i és el que s'encarrega de comprar la beguda per a la resta», confessen els nois de Sant Andreu.

CONTROLS / L'alcalde, Josep Marigó (PSC), reconeix que aquesta escapada nocturna a la seva localitat, a la qual també se sumen joves del Maresme, s'ha convertit en un autèntic problema per a l'ajuntament i els veïns. Arran dels excessos i dels actes vandàlics que es produeixen periòdicament en el camí que va de l'estació al barri dels Pins, els Mossos i la Policia Local han portat a terme controls a la terminal ferroviària. Menys bitllets de tren (molts viatgen sense pagar), han confiscat de tot. «Droga, navalles, botellon, mòbils robats. Però aquests dispositius no s'haurien de portar a terme a Blanes, sinó a les estacions d'origen, perquè ja no arribin aquí», sol·licita l'alcalde.

El resultat és que els dies de bona entrada, que dirien els experts, es poden arribar a concentrar entre 400 i 700 joves als carrers que envolten les discoteques Arena i Kyaneos. El Dani i el Marc tenen 17 anys, també són de Barcelona i no tenen aspecte de nois amb ganes de buscar problemes. Vénen a passar-s'ho bé i aquestes són les claus que els porten a Blanes: «La discoteca Arena és de les poques que ens deixen entrar un dissabte a la nit. Hi ha molta gent, moltes noies de la nostra edat i posen una música que ens agrada, com el house, el regaetton i el dembow», comenten.

Notícies relacionades

La seva afició per aquest últim ball no és compartida pel Vicente, un veí de Blanes de 18 anys aficionat al heavy metal que viu a prop de la disco. Diu que no va mai de marxa a l'Arena perquè li fa fàstic. «Amb aquell ball, el dembow, les ties es posen gairebé de quatre grapes perquè qualsevol tio s'hi acosti a refregar-los el tema. Quan hi ha molta gent, ho ballen al carrer. L'endemà hi ha de tot, condons, vasos trencats, vomitades. Aquí hi beuen fins i tot els nois de 12 anys», denuncia.

A la una de la matinada ja hi ha uns quants joves traient les tripes al carrer. Altres aguanten el tipus caminant de costat a costat i gairebé tots parlen mastegant les paraules. La Policia Local no para de fer rondes. Malgrat això, se sent un cop i un cotxe apareix amb el retrovisor trencat al carrer del Josep Trueta, situat a prop. La senyora Carmen aixeca la persiana i mira resignada la trencadissa. «Així cada dissabte. He traslladat el llit al menjador i segueixo sense poder dormir ¿Quan s'acabarà això?», es pregunta la dona. Són les quatre de la matinada. Segueix la festa.