Mor als 68 anys el periodista Xavier Vinader

Compromès amb la llibertat d'expressió, va ser el primer periodista exiliat i empresonat de la democràcia

El periodista Xavier Vinader, en un moment del reportatge de ’Sense ficció’.

El periodista Xavier Vinader, en un moment del reportatge de ’Sense ficció’. / TVC

1
Es llegeix en minuts

El periodista Xavier Vinader ha mort aquest dijous a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona a causa d'una pneumònia.Vinader (Sabadell, 1947) era un periodista expert en extrema dreta i crim organitzat i sempre ha destacat per la seva lluita per la llibertat d'expressió.

Diplomat per l'Escola Oficial de Periodisme el 1973, va ser membre de la redacció de diversos mitjans del Grup Zeta des del 1978,  president internacional de l'oenagé Reporters sense Fronteres, va treballar en mitjans com 'Interviú', va cobrir com a reporter la guerra de l'Afganistan i la Revolució dels clavells portuguesa i és autor de llibres i articles sobre el món policial. El 2007 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi.

LA POLÈMICA

Vinader, que el 1979 treballava a la revista 'Interviú', del grup Zeta, va fer dos reportatges sobre la presència de grupuscles d'extrema dreta armats al País Basc. En aquells articles, Vinader descrivia clarament, amb gran profusió de dades, qui formaven part d'aquests grupuscles. Poc després d'aquests reportatges, la banda terrorista ETA va assassinar dues de les persones nomenades per Vinader, concretament el 5 de gener i el 23 de gener de 1980. Vinader sempre es va justificar dient que ETA coneixia de sobres aquests noms.

El periodista va ser acusat d'autor per inducció d'aquests assassinats, per la qual cosa va abandonar Espanya, fugint de la Justícia. El 1981 va tornar a Espanya, i el 7 de novembre d'aquest mateix any va ser condemnat a una pena de set anys de presó. Després d'una reacció a favor de la llibertat d'expressió i la crítica del procés per amplis sectors del periodisme, especialment els seus companys de la revista 'Interviú' i del PSUC (partit en què militava), el Consell de Ministres del Govern de Felipe González el va indultar el 1984 per les pressions rebudes.

Notícies relacionades

Vinader ha llegat el seu arxiu al Centre d'Estudis Històrics Internacionals. El 2007 li va ser atorgada la Creu de Sant Jordi, una de les màximes distincions entregades per la Generalitat de Catalunya.

El febrer passat TV-3 va emetre, a la sèrie 'Sense Ficció, un documental en què relatava el risc que va assumir Vinader a l'explicar la guerra bruta del Govern espanyol contra ETA, així com les connexions amb el feixisme d'extrema dreta a l'iniciar-se la Transició.