Els joves són més masclistes que els seus pares en el control de la parella

La nova enquesta d'Igualtat confirma l'auge del maltractament entre els menors de 30 anys

Un de cada tres jutja normal impedir a la noia treballar, estudiar o relacionar-se amb altres persones

Un terç dels joves no consideren violència de gènere controlar la vida de la parella. / FERRAN NADEU / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

Nou senyal d'alerta sobre l'auge del masclisme entre les noves generacions. El 33% dels joves espanyols d'entre 15 i 29 anys (un de cada tres) consideren «inevitable» o «acceptable» la denominada violència de control. Veuen bé, per exemple, actituds com impedir a la parella que vegi la seva família o amistats, no permetre-li que treballi o estudiï, o vigilar els seus horaris. Dir-li, en definitiva, el que pot o no pot fer. La dada la revela una enquesta sobre com perceben els joves la violència masclista realitzada pel CIS i la Secretaria d'Estat d'Igualtat. La seva titular, Susana Camarero, va mostrar la seva preocupació pel fenomen i va anunciar una nova campanya dirigida als adolescents.

La violència de control col·loca en situació d'inferioritat i dependència les dones, però la seva principal gravetat deriva del que anticipa. «És un senyal incipient de situacions més greus de maltractament, de manera que és molt important aturar-ho a temps», segons Camarero.

COMPARACIÓ AMB ELS MÉS GRANS / La comparació amb una altra enquesta publicada l'estiu passat dóna lloc a una conclusió que pot resultar sorprenent. L'anterior estudi formulava les mateixes preguntes al conjunt de la població. Qualsevol esperaria que entre els grups d'edat més avançada es toleressin més aquestes actituds masclistes, però és just el contrari.

El 32% de les noies toleren la violència de control davant el 29% de la població femenina en general, mentre que el 34% dels nois la considera acceptable, quatre punts més que el conjunt dels homes de totes les edats.

El més curiós és que entre els joves el nivell de rebuig global a la violència masclista i a les seves expressions més clares, com la física o psicològica, és gairebé total i supera el registrat en altres edats, amb cotes de més del 97%. Aquesta dada porta la coordinadora de l'estudi, la sociòloga Verónica de Miguel, a concloure que als adolescents «els costa identificar aquestes conductes [de control]com a violència de gènere».

Els primers senyals d'alerta sobre l'auge del masclisme entre els joves havien arribat en forma d'estudis d'experts d'universitats andaluses, on es detectava una espècie de neomasclisme incitat per sèries i pel·lícules de moda. El 2012, un altre estudi d'Igualtat revelava que el 28,8% de les noies reconeixien haver estat víctimes d'alguna de les modalitats de la violència de control, i «el més alarmant», segons Camarero, una de cada tres noies que havia rebut un missatge insultant no considerava perillós respondre'l i seguir mantenint una relació amb el seu autor.

¿Com es pot fer front a aquest fenomen? Experts, pedagogs i els mateixos responsables ministerials de violència masclista creuen que un dels fronts més importants és l'educatiu, però al Govern aquesta batalla l'ha afagat a contrapeu. El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va decidir suprimir Educació per a la Ciutadania, en què s'impartien les matèries d'igualtat i violència masclista. Arran de les pressions rebudes des del seu propi partit i del Ministeri de Sanitat, va acceptar introduir aquestes qüestions com a matèries transversals, una fórmula que no garanteix que arribin a impartir-se. Depèn de les escoles i de les autonomies.

Notícies relacionades

NOMÉS SIS ANYS EN VIGOR / Al ser interrogada sobre aquesta contradicció, Camarero va recórrer a la resposta de manual («s'impartirà de manera transversal»), però va dir alguna cosa més. «L'enquesta ha estat portada a terme amb joves que s'han educat amb la llei de violència de gènere i amb l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania i no sembla que amb això n'hi hagi hagut prou», va advertir, oblidant que aquesta matèria només ha estat en vigor sis anys. Els enquestats d'entre 22 i 29 anys no l'han rebut.

El Govern confia ara en les campanyes publicitàries. Malgrat que durant els primers anys de la legislatura va deixar el seu pressupost gairebé a zero, el 2015, quan s'acosten eleccions generals, destinarà 4,5 milions d'euros a la conscienciació de les dones amb dues noves campanyes, una d'elles dirigida a la «detecció prematura del maltractament». L'enquesta del ministeri afegeix que entre les joves que recorden alguna campanya el nivell de tolerància a la violència és menor. La meitat de les enquestades coneixien l'existència del 016, cosa que es considera «un èxit».