LA NOVA CRISI SANITÀRIA

Tramitació exprés del pla dels experts contra l'hepatitis C

El seu president diu que els que tinguin una fibrosi mínima «es poden esperar»

El comitè científic proposarà en 21 dies nous criteris per repartir els fàrmacs

L’hepatòleg Joan Rodés (a la dreta, en primer terme) i el ministre Alfonso Alonso (centre), en la reunió d’ahir, a Madrid.

L’hepatòleg Joan Rodés (a la dreta, en primer terme) i el ministre Alfonso Alonso (centre), en la reunió d’ahir, a Madrid. / EFE / JAVIER LUZÓN

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

El Govern vol aturar al més aviat possible el debat social i polític generat per les crítiques dels malalts d'hepatitis C i ha imposat una tramitació exprés del nou pla, elaborat per experts, que ha de marcar la línia entre els pacients que han de rebre de manera immediata els nous fàrmacs miraculosos però caríssims i els que s'han d'esperar. El comitè científic tindrà a punt la seva primera proposta en només tres setmanes, va assegurar ahir el secretari general de Sanitat, Rubén Moreno. Abans de començar a aplicar-se serà revisada per societats científiques, col·lectius professionals, associacions de pacients i les comunitats autònomes, però sempre en el més breu termini possible.

El comitè es reunirà per primera vegada demà presidit per Joan Rodés, que va ser director de servei d'hepatologia de l'Hospital Clínic durant dècades. Juntament amb ell hi haurà tres experts en la malaltia: María Buti, de l'Hospital de la Vall

d'Hebron; Agustín Albillos, del madrileny Ramón y Cajal, i Javier Crespo, del Marqués de Valdecilla, a Cantàbria. Un catedràtic de Farmacologia de la Universitat Complutense de Madrid, Alfonso Moreno, i el director de l'Instituto Carlos III, Antonio Andreu, completaran el grup. A aquests cinc s'hi han d'afegir, a més a més, tres experts estrangers: Massimo Colombo, Michael Manns i Jean Michel Pawlotsky, que revisaran el primer esborrany elaborat pels seus col·legues.

Rodés va evitar precisar a quins pacients creu que finalment arribaran els tractaments. «Els que tinguin una fibrosi mínima es poden esperar», va dir com a únic avanç.

DEMÀ ÉS TARD / Encara que al ministeri els terminis li semblin breus, a la Plataforma d'Afectats per Hepatitis C i altres associacions de pacients cada dia de retard a subministrar els nous medicaments els sembla una eternitat. «Demà és tard per a persones que tenen la seva vida en perill», és un dels seus lemes. També exigeixen la dotació d'un pressupost extraordinari perquè les autonomies puguin afrontar el pagament dels nous fàrmacs.

La resposta del ministeri és que els casos més greus ja estan sent atesos amb els actuals criteris i que correspon a les comunitats autònomes aplicar-los. El ministre Alfonso Alonso va afirmar al matí en una entrevista televisiva que l'aplicació dels actuals criteris està «sent desigual» segons el territori i, davant les autonomies que com Astúries han demanat una dotació especial, va assegurar que «les comunitats disposen de marge pressupostari suficient». La seva tesi és que l'estalvi en despeses de farmàcia derivat de la caducitat d'algunes patents s'ha d'utilitzar ara en els medicaments innovadors.

Notícies relacionades

En el futur les coses poden canviar. Si el comitè, com sembla probable, proposa ampliar els criteris, les noves necessitats financeres «hauran de ser abordades pel Govern amb les comunitats autònomes», va afegir Rubén Moreno.

CIMERA AUTONÒMICA / En qualsevol cas, els governs regionals entraran en escena demà. Examinaran en un comitè interterritorial com s'estan aplicant els actuals criteris. S'espera que diverses comunitats autònomes aprofitin per exigir un finançament addicional.