DURANT 7.500 QUILÒMETRES

Un californià viatja quatre mesos pels EUA alimentant-se de productes de les escombraries

L'ecologista Rob Greenfield denuncia al seu blog que la gent del seu país llença el 30% del menjar que es produeix

Fruites, verdures i brioixeria són els productes que més es desaprofiten, segons ha constatat l'activista

Aliments trobats a les escombraries, exposats en un parc dels Estats Units. / ROB GREENFIELD

Aliments trobats a les escombraries, exposats en un parc dels Estats Units.
Aliments trobats a les escombraries, exposats en un parc dels Estats Units.
Experiència del francès Baptiste Dubanchet alimentant-se de menjar rebutjat.
Aliments trobats a les escombraries, exposats en un parc dels Estats Units.
Aliments trobats a les escombraries, exposats en un parc dels Estats Units.
Aliments trobats a les escombraries, exposats en un parc dels Estats Units.

/

2
Es llegeix en minuts
LORENA VELASCO / BARCELONA

Un jove californià ha recorregut 7.500 quilòmetres en bicicleta alimentant-se del menjar que ha trobat a les escombrariesRob Greenfield, un activista mediambiental de 29 anys, va sortir de casa seva, a San Diego, el mes de juliol passat sense diners i ha passat quatre mesos sobre dues rodes fins a arribar a Nova York.

L'activista ha menjat productes de més de 500 contenidors de tot Amèrica i en cap ocasió s'ha posat malalt. Els aliments que més es desaprofiten són fruita i verdura, a més de pa i brioxeria, segons Greenfield. 

CAMPANYA DE CONSCIENCIACIÓ

L'acció pretén denunciar la gran quantitat d'aliments en bon estat que es llencen a tot el món. Només als Estats Units, anualment es malgasten 165.000 milions de dòlars. Això significa llençar el 30% dels aliments que es produeixen. Aquestes xifres contrasten amb les de pobresa, ja que 50 milions de nord-americans estan en situació d'inseguretat alimentària. En vuit ocasions, en ciutats com Chicago o Detroit, el menjar que recollia durant la nit l'exposava en parcs públics durant el dia, per conscienciar la població del malbaratament. 

Segons Greenfield, en una nit podia arribar a trobar productes per alimentar 100 persones. Malgrat que després repartia el menjar entre els més necessitats, es trobava amb la limitació de l'espai de càrrega de la seva bicicleta.

El jove relata l'experiència al seu blog i ha popularitzat l'etiqueta de Twitter #Donatedonotdump, per conscienciar la població que no llenci menjar. Al seu espai de la web també dóna alguns consells per no desaprofitar aliments, com menjar més vegetals i menys carn, apostar pel comerç de proximitat, una correcta educació o aprofitar el menjar que sobre al restaurant. 

UN FRANCÈS HO VA FER A EUROPA

Notícies relacionades

Un cas similar és el del jove francès Baptiste Dubanchet, que també va viatjar en bicicleta alimentant-se de productes trobats a la escombraries, en aquest cas, pel continent europeu. El ciclista va anar l'abril del 2014 de París fins a Varsòvia aprofitant els productes que rebutgen els supermercats, els restaurants o els forns. Va recórrer 3.000 quilòmetres passant per capitals com Brussel·les, Amsterdam, Praga o Berlín per demostrar que la majoria dels aliments que es llencen estan en bon estat i que si han passat pocs dies de la data de caducitat el producte encara és apte per al consum. 

Encara que durant el recorregut la majoria de centres es van mostrar disposats a donar-li el menjar, en alguns, com en el cas de Dubanchet (República Txeca) es van negar a entregar-li els productes rebutjats, i fins i tot protegien les galledes d'escombraries amb candaus o filferro de pues per evitar que la gent hi accedís, ja que en aquest cas baixarien les vendes del supermercat. L'experiència l'explica al seu blog, 'La faim du monde'.

Temes:

Escombraries