Els 'clavadistes' de La Quebrada

La icona d'Acapulco celebra 80 anys de tradició

Els ’clavadistes’ de La Quebrada en 360 graus. / OPABINIA FILMS

1
Es llegeix en minuts
MIKEL URMENETA

Una tradició que va començar als anys 30 quan els natius dels barris pròxims a La Quebrada, després de pescarbussejar nedar en aquesta zona es llançaven del famós penyal de 35 metres d'altura i de només 4 metres de profunditat, amb la intenció de desafiar el mar. En principi va ser un repte fraternal i un passatemps que, davant la sorpresa d'alguns espectadors, a poc a poc aquesta gesta va arribar als pobladors del port i els visitants es van sentir atrets per la novetat i el valor d'aquests joves.

Ismael Vázquez García, president executiu de L'Associació de Clavadistes, ens explica que el 1934 es va establir de manera oficial el xou de 'clavats' i conformen l'Associació de Clavadistes Professionals de La Quebrada.

El 1954, per invitació de Teddy Stauffer, van participar en el Primer Campionat Mundial de Clavats d'Altura a Panamà representant Mèxic, i el 1955 es va organitzar un segon Campionat Mundial de Clavats d'altura a Los Angeles, on els 'clavadistes' van obtenir un tercer lloc. Després d'aquests resultats van començar les invitacions per exhibir els seus clavats als Estats Units i Europa.

A causa de l'atractiu d'aquest lloc i la peculiaritat de l'espectacle, La Quebrada ha servit de localització de diverses pel·lícules, documentals i anuncis, i els 'clavadistes' també hi han participat, però mai s'havien filmat els salts en 360ºOpabinia Films va estar allà celebrant el 80 aniversari de l'Associació de Clavadistes Professionals de La Quebrada i fent història amb ells.

Per Ismael, sens dubte els clavadistes de La Quebrada han estat reconeguts a nivell internacional, i han obert les portes no només d'Acapulco, sinó de Mèxic cap al món. Un atractiu únic i irrepetible, que ha passat de generació en generació i que s'ha aconseguit mantenir com un dels principals atractius turístics del seu país i la icona del Puerto d'Acapulco.

Notícies relacionades

Aquest llarg cap de setmana del 21, 22 i 23 de novembre, els habitants d'Acapulco i, especialment, els membres de l'Associació de Clavadistes Professionals de La Quebrada, estan vestits de gala celebrant el 80è aniversari amb exhibicions especials de clavats, tornejos esportius, entrega de reconeixements, festivals, concerts musicals, un gran ball popular, etc.

¡Enhorabona i que siguin molts anys més d'èxits i reconeixements!