EL FRONT LEGAL PEL CONTAGI D'EBOLA

Romero reclama 300.000 euros pel seu honor i pel gos Excálibur

La sanitària s'adherirà a la investigació que ja té oberta una jutge

La supervivent de l'Ebola denunciarà el conseller de Sanitat per acusar-la de mentir

Teresa Romero al seu poble, Becerreá.

Teresa Romero al seu poble, Becerreá. / ELISEO TRIGO / EFE

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO
BARCELONA

Teresa Romero, l'auxiliar d'infermeria de 44 anys que va sobreviure a l'Ebola després de convertir-se en la primera persona que s'encomanava fora de l'Àfrica, denunciarà al conseller de Sanitat de Madrid, Javier Rodríguez, per atemptar contra el seu honor i presentarà una segona demanda pel sacrifici del seu gos, Excálibur, segons va avançar ahir el seu advocat, José María Garzón. La indemnització reclamada en els dos procediments puja a uns 300.000 euros. «La quantitat no és el més rellevant, el més important és rentar l'honor i la imatge de Teresa», va assegurar el lletrat.

Romero i el seu marit, Javier Limón, que va estar tres setmanes en aïllament hospitalari fins a confirmar-se que no s'havia contagiat, s'adheriran, a més, a les diligències obertes per la titular del jutjat número 21 de Madrid després de la denúncia presentada per un grup de metges de l'Hospital de La Paz contra la Conselleria de Sanitat pels «errors en la implementació dels protocols de seguretat en el contagi d'Ebola», segons una nota del despatx de Garzón. Aquesta mateixa magistrada va assumir també la denúncia que al seu moment va presentar a la fiscalia el sindicat d'auxiliars d'infermeria.

Quan Garzón es va fer càrrec de la defensa de Romero va explicar a aquest diari que el més lògic era sumar-se a la investigació que ja estava oberta, en comptes de perdre el temps presentant una nova denúncia en un jutjat de guàrdia que acabaria caient en aquella magistrada, que en les últimes setmanes ja ha sol·licitat nombrosa documentació sobre els protocols i la seva aplicació.

Romero, que es recupera al costat de la seva mare i el seu marit al poble de Becerreá, a Lugo, des que va rebre l'alta el 5 de novembre, ja va declarar al sortir del Carles III que no sabia què va fallar i «ni tan sols» podia assegurar si realment havia fallat alguna cosa.

La defensa de l'auxiliar d'infermeria presentarà una demanda contra el conseller de Sanitat per considerar que va fer declaracions que van atemptar contra el dret a l'honor de Romero. El conseller la va acusar diverses vegades d'amagar informació al personal mèdic que la va atendre abans d'ingressar al Carles III.

Els advocats enumeren les declaracions del conseller a l'Assemblea de Madrid i en les seves intervencions en mitjans de comunicació. Entre altres perles, Rodríguez va afirmar que el contagi s'hauria pogut deure a un error al no complir Romero els protocols, i la va acusar de mentir. Per això li reclamen 150.000 euros.

Notícies relacionades

Sobre el sacrifici d'Excálibur, Garzón prepara una demanda patrimonial davant un Jutjat Contenciós Administratiu i ja ha presentat una reclamació davant la Conselleria de Sanitat, que va ser la que va decidir i va ordenar el sacrifici de l'animal. Va ser un jutge del contenciós el que va autoritzar entrar al pis d'Alcorcón quan Romero i Limón ja estaven hospitalitzats. La demanda va dirigida contra la direcció general d'Ordenació i Inspecció de la Conselleria de Sanitat madrilenya i contra el director general, Manuel Molina, que va firmar l'ordre de sacrifici. Garzón al·legarà que no hi havia «una força major» que determinés que el sacrifici era la millor opció i afegeix que la decisió va provocar «danys morals».

Romero donarà «en part o en la seva totalitat» la indemnització a associacions de defensa dels animals, segons Garzón.