La FundacióGasol s¿ha unita l¿entitat ambun projecte socialper millorarla integració

El Casal dels Infants obre les portes de la seva seu més gran

L'oenagé nascuda al barri del Raval acaba d'enllestir la rehabilitació de l'edifici que va ocupar fins fa sis anys l'antiga escola Betsaida, un espai que permetrà ampliar l'atenció de l'entitat als nens, joves i famílies de Badalona, Santa Coloma i Sant A

D’ESTRENA.En la imatge petita de la pàgina anterior, un grup de nois del Casal Jove, el dia 2 d’aquest mes, es disposa a descobrir el flamant Espai Betsaida de Badalona, situat al número 4 del carrer de les Monges, fronterer amb Sant Adrià i Santa Coloma de Gramenet. Sobre aquestes línies,  alguns nois juguen a l’esport de referència del lloc, el bàsquet. A l’esquerra, quatre nois miren per la finestra d’una de les flamants i lluminoses sales encara sense moblar.

D’ESTRENA.En la imatge petita de la pàgina anterior, un grup de nois del Casal Jove, el dia 2 d’aquest mes, es disposa a descobrir el flamant Espai Betsaida de Badalona, situat al número 4 del carrer de les Monges, fronterer amb Sant Adrià i Santa Coloma de Gramenet. Sobre aquestes línies, alguns nois juguen a l’esport de referència del lloc, el bàsquet. A l’esquerra, quatre nois miren per la finestra d’una de les flamants i lluminoses sales encara sense moblar. / ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
ROSA MARI
SANZ

Carai, que xulo!» «És com entrar en una casa nova», «Sí, sí, una casa de rics». «¡Mira, mira aquesta sala!». «¿I hi haurà ordinadors?» «¡Com mola!» Són impressions verbalitzades per alguns dels xavals que el dia 2 d'aquest mes van entrar per primera vegada a l'edifici que acollirà a partir del dilluns 20 una part important de la labor que el Casal dels Infants porta a terme a Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià. Es tracta de l'antiga escola Betsaida, al barri badaloní de Llefià, un centre que va formar durant 44 anys alumnes d'aquests tres municipis i que tenia en els seus gens valors com la proximitat, la participació ciutadana i l'esport, qualitats comunes en la feina de l'oenagé nascuda al Raval i motiu pel qual la propietària de la finca, Maria Mateu, va decidir cedir-l'hi. Està a punt de renéixer després de sis anys tancada i després de diversos mesos de rehabilitació en els quals s'han adequat espais que acolliran projectes que ara estan dispersos en petits locals cedits per escoles i entitats. Ben aviat tenen previst organitzar una jornada de portes obertes per ensenyar la que és la seva seu més gran, perquè desitgen que els veïns i altres associacions els coneguin i s'hi impliquin.

«És perfecte. Aquí podrem fer teatre molt millor», explicava entusiasmada Natalia Gílez, una estudiant de 18 anys que des dels 15 està vinculada al Casal de Joves de Badalona, un projecte al qual assisteixen diàriament més d'una trentena de xavals de 15 a 21 anys en risc d'exclusió per millorar la seva situació personal amb activitats com ara orientació laboral, oci participatiu, reforç escolar, tallers de creació o esport. En el seu cas, com en el de molts, acudir al casal ha suposat una millora de l'autoestima i un reforç de la confiança. «Si no vingués aquí, m'estaria a casa sense relacionar-me. És una bona oportunitat perquè aquí fem amistats i això ho valorem molt. Ni m'imaginava que aquest lloc seria tan espaiós i amb tanta llum», explicava en l'ampli pati de l'edifici, una casa cantonera de dues plantes que s'ha habilitat amb diverses sales polivalents.

Notícies relacionades

UN REFERENT PER AL BÀSQUET / Als baixos es troba un dels punts d'interès per a un altre jove que acompanyava Natalia en la visita al flamant Espai Betsaida, on els paletes encara enllestien una rehabilitació que ha inclòs la instal·lació d'un ascensor, i que posposa la reforma de l'última planta a l'espera que els números ho permetin i es pugui assumir la despesa sense perjudicar els projectes. I aquest atractiu que assenyalava el jove Sam Raja, amb tres germans més vinculats al casal, és la zona per jugar a bàsquet. I és que l'antiga Betsaida era un lloc de referència per a aquest esport, ja que disposava d'una escola de bàsquet en què van començar la carrera figures d'aquest esport com Joan Plaza, Iván Corrales i Salva Maldonado. «M'agrada molt el teatre i el ball, però, si puc, aquest any vull començar a jugar a bàsquet», assegurava. La culpa d'aquest sobtat interès la té la visita que va fer Pau Gasol al centre a mitjans de setembre en representació de la Fundació Gasol, que ha creat amb el seu germà Marc, per presentar davant una vintena de xavals L'esport suma, un programa del qual es beneficiaran 180 joves de Badalona, Sant Adrià i Santa Coloma, portat a terme conjuntament amb el Casal dels Infants. Aquest projecte, que es preveu realitzar durant dos anys, proposa treballar amb els valors, lluitar contra el sedentarisme i involucrar les famílies en l'educació física dels seus fills, entre altres accions.

L'amplitud de la finca permetrà guanyar projectes i usuaris, però això serà més endavant, apunta Agnès Pàmies, directora tècnica de l'oenagé, ja que l'actual context dificulta els processos de patrocini i encara no està complet el finançament de la reforma. «Tenim pendent dedicar més atenció a la petita infància, la de 3 a 5 anys, i a l'adolescència, dos col·lectius als quals  es destinen molt pocs recursos», assumeix, al mateix temps que apunta que un dels desitjos del Casal dels Infants és traslladar a aquest edifici tallers d'inserció que funcionen al Raval. En aquest context posa com a exemple el d'hostaleria, amb una bona qualitat de formació i una notable capacitat d'inserció. Però a falta que s'hi impliquin més empreses i privats (les ajudes públiques cada vegada són menors), les prioritats són les que són, i en aquest cas, explica, encapçala la llista de necessitats dignificar amb espais adequats els projectes més necessaris en aquests territoris. Aquests són, enumera, el programa Vincles, per a mares i nens de 0-3 anys, el Casal Obert Infantil, per a menors de 6 a 12 anys, i el Casal Jove, per als de 15 a 21. En total, en una primera tanda sumaran 285 usuaris. A ells s'hi ha d'afegir el mig centenar de voluntaris i professionals que donaran vida a un centre que necessita més mans altruistes, segons demana l'oenagé. En paral·lel, apunta Pàmies, la labor de l'entitat en espais cedits d'escoles continuarà, tant pel fet que no volen perdre la connexió amb els centres educatius de referència dels usuaris com per facilitar la proximitat als alumnes a qui ajuden amb reforç escolar i altres activitats.