model lingüístic a les balears

El trilingüisme de Bauzá suma una altra garrotada i queda suspès

Nou revés per al Govern balear després que el TSJB obligui a interrompre l'aplicació del TIL

1
Es llegeix en minuts
MARISA GOÑI / PALMA

El trilingüisme del Govern balear impulsat per José Ramón Bauzá ha rebut una nova garrotada judicial, hores després que el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) hagi declarat la seva nul·litat per no haver realitzat les consultes pertinents i no haver fet un estudi seriós de l'impacte de les normes a les aules. En aquesta ocasió, quatre resolucions de la Sala del Contenciós Administratiu del TSJB obliguen a suspendre l'aplicació de l'ordre del 9 de maig del 2014, que fixava els calendaris d'implantació del Tractament Integrat de Llengües (TIL) en aquest curs i que detallava com desenvolupar els projectes a les aules.

Els sindicats STEI, CCOO, UGT, a més dels Docents per la Democràcia i la Confederació de Pares i Mares d’Alumnes de les Illes Balears, van sol·licitar en el seu moment la suspensió, i ara, com a conseqüència de la nul·litat del TIL, s'ha estimat la seva sol·licitud. És a dir, el TIL ha quedat anul·lat i ara, a més, la seva aplicació suspesa.

Notícies relacionades

El Govern balear va expressar ahir la intenció recórrer la nul·litat del TIL davant el Tribunal Suprem i de seguir implantant el model trilingüe que posa punt final a la immersió lingüística, on s'assegura un mínim del 50% d'assignatures en català, per deixar pas a un repartiment equitatiu de les matèries entre el català, el castellà i una llengua estrangera, preferentment l'anglès. No obstant, aquesta nova resolució que obliga a suspendre el TIL ho impedeix.

Només es podria salvar amb un nou decret llei, fórmula que ja va utilitzar l'Executiu de Bauzá recentment per esquivar un altre revés judicial en aquest assumpte i que va motivar un profund malestar en la judicatura. Si no, el Govern haurà de fer marxa enrere al seu model trilingüe, almenys fins que hi hagi pronunciament del Suprem. El canvi de model educatiu, sumat a les retallades, ha provocat una gran mobilització verda en la societat balear. Cent mil persones van sortir en manifestació per expressar el seu rebuig i s'han encadenat dos inicis de curs marcats per les convocatòries de vaga