UN CAS SENSE PRECEDENTS

El Papa ordena la detenció i el judici d'un exnunci del Vaticà

El polonès Wesolowski està acusat d'abusar de menors a Santo Domingo

L’exnunci Wesolowski durant un acte religiós.

L’exnunci Wesolowski durant un acte religiós.

1
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH
ROMA

Josef Wesolowski, de 66 anys, exnunci de la Santa Seu a la ciutat de Santo Domingo, va ser detingut ahir a mitja tarda dins l'Estat Ciutat del Vaticà per «voluntat expressa del Papa». A la república caribenya i al Vaticà està acusat d'abusos a menors. L'ordre d'arrestar-lo, aprovada pel mateix Papa, va ser del tribunal Vaticà i la van aplicar materialment els agents de la Gendarmeria Vaticana, en un acte sense precedents en la història de l'església.

El portaveu, Federico Lombardi, va declarar que «la iniciativa assumida pels òrgans judicials de l'Estat és una conseqüència de la voluntat expressada pel papa Francesc, perquè un cas tan greu i delicat sigui afrontat sense demores, amb el just i necessari rigor i amb l'assumpció d'una responsabilitat plena per part de les institucions de la Santa Seu».

Monsenyor Wesolowski ja havia estat condemnat en primer grau pel Vaticà i la Congregació per a la Doctrina de la Fe (ex-Sant Ofici) i havia estat reduït a la condició de simple laic el mes de juny passat, sobre la base d'un procés canònic, que sempre té lloc en aquesta mena de casos.

Notícies relacionades

Segons l'acusació, l'exnunci hauria practicat sexe a Santo Domingo amb menors d'edat, que li proporcionava un diaca de la diòcesi, i als quals pagava pels seus serveis. També és investigat pels mateixos fets al seu país, Polònia, les autoritats del qual van sol·licitar al Vaticà la situació jurídica de l'eclesiàstic. En aqusta s'explicava que el religiós gaudia d'un estatus de diplomàtic, per la qual cosa la responsabilitat legal dels seus actes recau en el Vaticà, ja que era considerat com a ciutadà del Vaticà. Entre Polònia i la Santa Seu no existeix a més a més cap tractat d'extradició.

L'exnunci havia estat cridat des del Vaticà fa aproximadament un any i des d'aleshores vivia en un convent. No obstant, la investigació penal vaticana va seguir el seu curs i fa pocs dies els gendarmes pontificis van informar que es trobava a Roma i ahir al matí va ser convocat al Vaticà, on el fiscal el va informar de l'ordre d'arrest, que va tenir lloc de manera immediata. Contra la primera sentència de condemna l'interessat havia presentat recurs, però tindrà coneixement de la decisió a la presó vaticana.