Barcelona Actua, una cadena de favors en expansió
Aquesta comunitat virtual nascuda la tardor de fa tres anys per posar en contacte necessitats i oferiments està ampliant la seva presència física en diversos punts de la ciutat amb projectes socials impulsats per barcelonins anònims
Fa gairebé tres anys l'emprenedora Laia Serrano va decidir revertir la seva experiència en el món del màrqueting en un projecte que ajudés a fer més fàcil la vida a les persones amb tot tipus de propostes, sempre sota un prisma social i altruista, i va llançar una comunitat virtual, Barcelona Actua (www.barcelonactua.org), a través de la qual es poden oferir o demanar coses materials, favors, feina… Molt aviat, com era la seva intenció, va abandonar aquella intangibilitat i es van començar a organitzar accions a peu de carrer, visibles. Aquesta xarxa, que ja teixeixen prop d'11.000 ciutadans entre els quals hi ha un bon nombre de barcelonins amb ganes de donar un cop de mà regalant part del seu temps, no para de créixer, tant en persones adherides com en les iniciatives que es porten a terme a diversos barris. L'última d'aquestes iniciatives, que arrencarà el dimecres dia 17 a la tarda, està destinada a recolzar durant dues hores setmanals nens que estiguin en risc d'exclusió de Vallcarca (Gràcia). Al local de l'Espai d'Entitats voluntaris d'aquesta comunitat virtual (entre els quals hi ha professionals del món de l'educació) impartiran de manera gratuïta reforç escolar i faran tallers en una iniciativa en què al grup de nens (de 5 a 14 anys), seleccionats pel CAP de la zona, també se'ls donarà berenar.
Com en els anteriors projectes, la idea de portar a terme aquest pla va sortir d'un membre de la comunitat i ràpidament va ser rebuda amb entusiasme per part dels seguidors més actius. Aquesta és la verdadera grandesa de la xarxa, assenyala Serrano, que subratlla el potencial humà amb què compta aquesta gran família, amb un miler d'adherits molt assidus, en què cadascú pot aportar el que desitgi. «Hi ha persones a les quals els encanta gestionar projectes. S'hi vinculen fins al límit i quan està en marxa la iniciativa donen per acabada la seva tasca fins a la següent; a altres els agrada més estar al peu del canó, l'acció directa i el tracte amb els més desafavorits. Cadascú tria el que s'estima més fer», explica.
Tracte directe
A Luisa Díaz, per exemple, la satisfà coordinar l'entrega d'aliments que un grup de voluntaris fa els dilluns des d'un espai que els ha cedit de manera provisional (esperen que algú els doni un cop de mà amb un local) la Fundació Catalunya-La Pedrera al carrer de Goya, a Gràcia. I també li encanta el tracte directe amb les persones. Aquesta infermera de l'Hospital de Sant Pau només té paraules d'afalagament per a Barcelona Actua: «Crea addicció, des que els vaig conèixer vaig saber que això era el que buscava. Hi ha un ambient solidari i pròxim que s'ha d'experimentar per entendre com et pot omplir. Enganxa». Qui és en aquesta xarxa, dóna i rep. Tan fàcil com això. Per ella col·laborar en aquest repartiment de lots (que ajuda un total de 40 famílies cada setmana derivades pels serveis socials) és rebre. Per això, va sentir la necessitat de revertir aquesta gratitud i per la seva part va brindar l'oportunitat que un grup de la comunitat participés en una visita privada a les instal·lacions del recinte històric de Sant Pau. «És una gran cadena de favors, gràcies a aquesta vinculació amb la xarxa també em fan classes gratuïtes d'anglès», afegeix. Que les ofereix un altre membre de la comunitat. I així, una infinitat.
N'hi ha que, com ella, s'hi han vinculat fins al límit per una necessitat personal d'ajudar la comunitat. Per a altres, en canvi, va ser al revés. I ho han capgirat. És el cas, per exemple, d'Isabel López, una veïna del barri del Raval de 78 anys que així que va veure que Barcelona Actua obria un local al carrer d'Om per repartir sopars cada dijous s'hi va acostar perquè la necessitat la colla. «Quan vaig venir i vaig veure la gent em vaig dir que jo no podia emportar-me res. La meva situació és molt millor que la d'ells», explica un dijous poc abans de començar a repartir menús que preparen els mateixos voluntaris. Ella també s'encarrega d'aportar les pastes que li regala un forn quan tanca. Amb ella, també donant un cop de mà, Javi Ocaña. Ell tampoc va conèixer aquest servei a través de la xarxa. El va descobrir quan Barcelona Actua encara no tenia local i entregaven els sopars al costat de la Filmoteca.
Obert a tothom
Notícies relacionadesCom moltes de les persones que s'acosten a aquest servei, en què poden sopar o senzillament recollir el sopar i emportar-se'l, Javi Ocaña no té sostre. «Si m'ajuden jo també he d'ajudar», explica aquest home sense deixar d'organitzar el repartiment. En aquest espai, al qual es pot accedir de manera directa, hi van setmanalment una vintena de barcelonins altruistes, alguns dels quals a més de menús també aporten roba per entregar a qui la necessiti. I acabat el sopar, qui vulgui, voluntaris, usuaris i usuaris voluntaris, es pot quedar a veure la projecció d'una pel·lícula al local, amb crispetes incloses.
A més a més de Gràcia i el Raval els BACs, com s'autodenominen els seus membres, també han deixat la seva empremta a Sants, en aquest cas per recolzar persones grans amb problemes d'alimentació i d'exclusió social. Allà, en un local del carrer de Sants, cada divendres reparteixen aliments i ofereixen tallers i un espai de relació a persones que probablement ni sortirien de casa si no fos per aquella activitat. Els beneficiaris són seleccionats pels serveis socials, ja que aquesta comunitat, abans de res, sempre s'ha posat en mans dels que coneixen tant el territori com les necessitats de les persones. Precisament per això, diu Serrano, també voldrien interactuar amb qualsevol entitat social que necessiti un suport. L'important, diu, és fer pinya per a un fi comú. Que no és cap més que ajudar el proïsme. I no menys important, que cada cop s'hi impliquin més empreses i comerços perquè aquesta cadena segueixi enllaçant els barris de la ciutat.
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Els vàpers tornen a les platges de BCN després d’un revés judicial
- Desenes de canals de YouTube amaguen continguts gore, fetitxistes i macabres en suposats vídeos per a infants
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Guerra comercial Catalunya s’organitza per minimitzar l’efecte dels aranzels cap a les 1.200 empreses alimentàries que exporten als EUA
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Tiktok Un cuiner xinès destapa quin és el client més rendible en un bufet i el que menys