Gent corrent

Esther Solé: "Pots començar a escriure sobre un arbre del teu poble"

'Viquipedista'. És una de les poques dones que editen la popular enciclopèdia lliure en català.

«Pots començar a escriure sobre un arbre del teu poble»_MEDIA_1

«Pots començar a escriure sobre un arbre del teu poble»_MEDIA_1 / RAMON GABRIEL

3
Es llegeix en minuts
Gemma Tramullas
Gemma Tramullas

Periodista

ver +

La usuària de la Viquipèdia que respon a les inicials ESM és una historiadora de l'art de Mollerussa que ha fet gairebé 5.000 edicions en la versió catalana de la popular enciclopèdia col·laborativa. Les seves contribucions inclouen des de biografies d'artistes com la pintora Lluïsa Vidal fins a Miley Cyrus, passant per històries d'alpinistes. Tota aquesta informació l'elabora des d'una habitació de casa seva, sobre una taula plena de llibres i en dues pantalles d'ordinador. Un gran finestral ofereix vistes al camp.

-Qualsevol pot editar la Viquipèdia, diuen. Però el 87% dels que escriuen la versió en anglès són homes.  

-Recordo que quan es va crear un article sobre el vestit de casament de Caterina a la Viquipèdia ràpidament es va anomenar per ser destruït. ¿Per què no es pot fer un article enciclopèdic sobre el vestit de núvia de la futura reina d'Anglaterra i ningú diu res per un article sobre una distribució de Linux que utilitzaran quatre gats? ¿No estem treballant per incloure tot el coneixement? Dubto que aquesta polèmica es donés a la Viquipèdia en català. Segur que també hi ha més homes editant-la, però potser la proporció no és tan exagerada.

-¿Vol saber-la? Agafi's.

-¡No em digui que és encara pitjor!

-En català les dones editores són tot just el 8,5%, segons Amical Viquipèdia. Fins i tot s'ha creat el projecte WikiDones per animar les dones a escriure continguts.

-Quina pena... També hi ha més biografies d'homes que de dones i això s'intenta corregir, però al final la Viquipèdia no deixa de ser un reflex de la societat en què vivim.

-¿Si hi hagués més dones viquipedistes es podria corregir aquesta situació?

-Es diu que hi ha un cert biaix sistèmic, és a dir, que si un article l'escriu un home l'escriurà des del punt de vista d'un home, però em costa veure-ho en articles que pretenen ser enciclopèdics i que busquen un punt de vista neutral.

-¿Llavors és igual que la Viquipèdia l'escriguin homes o dones?

-Crec que hi ha certa sensibilitat depenent de si ets home o dona, però no em sembla determinant. Per exemple, jo per passar l'estona escric articles sobre alpinistes i faig l'exercici de donar preferència a les dones, per compensar.

-Parlant d'alpinistes... La catalana Núria Picas és campiona del món de carreres d'ultraresistència en muntanya i la seva biografia amb prou feines té quatre línies. 

-Em sembla que aquest article el vaig iniciar jo i la foto també és meva. Es podria ampliar moltíssim, però almenys ja la tenim, i això dóna peu que l'article es pugui anar actualitzant. Només s'ha de fer clic modificar. És molt fàcil, qualsevol persona habituada a treballar amb un processador de textos ho pot fer. El 14 i 15 de novembre hi ha una viquitrobada a Tarragona i tots seran benvinguts.

-Imposa pensar que el que escriguis pot arribar a milers, milions de persones.

-Hi ha gent que es pren internet massa seriosament. ¡No fa falta estrenar-se amb un article sobre la crisi dels míssils de Cuba! Pots començar a escriure sobre l'arbre monumental del teu poble o, si veus algun error en un article, corregir-lo. Pots escriure de qualsevol tema mentre el sustentis en una o diverses fonts.

Notícies relacionades

-Ningú els paga per la quantitat d'hores que passen davant de la pantalla.

-Hi ha gent que es diverteix fent ganxet, altres surten a córrer i jo m'ho passo bé fent això. Participar en un projecte voluntari que busca facilitar l'accés al coneixement a un munt de gent en el seu idioma és molt gratificant. A més, és una altra manera de tornar-li a la societat el que ha invertit en la teva educació i les beques que t'han pagat entre tots.