Tarragona se subleva pels accidents i les cues de la N-340
Les dreceres que agafen els veïns per evitar embussos també registren sinistres
Cinc alcaldes exigeixen la gratuïtat de l'AP-7 entre Torredembarra i el Vendrell

Tram de la N-340, a l’altura de Torredembarra, a tocar de l’autopista e pagament. /
En tot just 20 quilòmetres de la carretera N-340 se succeeixen els municipis d'Altafulla, Torredembar-ra, Roda de Berà, Creixell i el Vendrell (a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès) i s'hi concentra una queixa comuna: cues quilomètriques durant els caps de setmana i en els períodes de vacances. I, a més a més, un risc elevat de tenir un accident al llarg de tot l'any. L'últim, el 18 agost passat amb una víctima mortal a l'altura de Roda de Berà. Per això, els cinc alcaldes d'aquests municipis han sumat forces per demanar al Ministeri de Foment que l'autopista AP-7 sigui gratis des de Torredembarra fins al Vendrell.
Els responsables municipals ja no posen l'accent en el fet que es desdobli la N-340 i passi a ser l'autovia A-7, com feien fins ara, sinó que demanen que es busquin solucions «com més aviat millor i sense castigar més el territori, perquè no té sentit una autovia en paral·lel a l'autopista; a Europa es posen les mans al cap», explica l'alcalde d'Altafulla, Félix Alonso (ICV-EUiA-Entesa).
El full de ruta per pressionar el Ministeri de Foment és impulsar mocions perquè siguin aprovades als respectius plens municipals a partir d'aquest setembre i reunir-se amb la Subdelegació del Govern a Tarragona i amb el secretari d'Estat d'Infraestructures, Manuel Niño.
SUPORT DE LA GENERALITAT / Quim Nin, delegat de la Generalitat a Tarrago-na, afirma que l'Administració catalana estarà amb els alcaldes, encara que la modificació que proposen no sigui una competència del Govern autonòmic. «Compartim les seves preocupacions i apostem per les mesures més ràpides i eficients, com és el cas d'aquesta». Nin considera que Foment «no pot ajornar més el problema històric de la N-340». No obstant, any rere any, els Pressupostos Generals de l'Estat ni tan sols inclouen una partida per desdoblar la carretera fins al Vendrell i d'allà, a Vilafranca del Penedès.
El clam és comú, però és que a més a més cada municipi té el seu viacrucis particular en aquesta carretera amb el mateix itinerari dissenyat fa més de 2.000 anys pels romans i que, en alguns trams, encara en conserva vestigis. Com per exemple a Roda de Berà, amb el seu imponent arc de triomf alçat l'any 13 abans de Crist i declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Un monument reduït a una mena de rotonda de luxe únicament visitable de pas i sense lloc per aparcar, lamenta l'alcalde, Pere Compte (CiU), fart dels problemes de trànsit. La Policia Local del municipi «va comptabilitzar fins a 1.200 vehicles passant pel centre de la població en un parell d'hores diumenge passat. No estem preparats i aquesta carretera ja és de vergonya», declara Compte.
¿I què hi feien 1.200 vehicles en dues hores al centre de Roda de Berà? Resulta que els veïns de la zona han buscat solucions pel seu compte, però el remei no és gaire millor. Per estalviar-se els embussos, fan servir un camí asfaltat des de Roda de Berà fins al Vendrell, revela l'alcalde d'aquesta població, Martí Carnicer (PSC). «Ni tan sols és una carretera secundària, però és més pràctic que no pas anar de dret a la caravana. I així està el panorama, anem tirant», ironitza. Tant és així, que el regidor de Creixell Jordi Llopart (CiU) ha instal·lat bandes de ciment en aquesta via alternativa perquè «si la N-340 és dolenta, un camí tampoc és gaire millor, i ja hi hem tingut alguns accidents», denuncia.
Entre Torredembarra i Salou, l'autopista AP-7 és gratuïta i els conductors del Camp de Tarragona l'usen com una ronda interna. No obstant, també compten amb l'autovia A-7 entre Altafulla i la central nuclear de Vandellòs 2 i l'Hospitalet de l'Infant. No només transcorre en paral·lel a l'autopista AP-7, sinó que s'hi pot circular a 120 quilòmetres per hora en gran part del traçat. «D'Altafulla al sud, tenen autovia i autopista gratuïta. Cap al nord, ni una cosa ni l'altra, o pagar o l'embús», critica Carnicer.
Notícies relacionadesCONVENI AMB ABERTIS / Al tram gratuït, Foment i la Conselleria de Territori paguen a la concessionària Abertis el que deixa d'ingressar, comptabilitzant els tiquets que es recullen a l'entrar a l'autopista i s'entreguen al sortir. La mesura s'aplica des de l'any 2000, després de moltes negociacions, mobilitzacions, talls de carretera i un tràgic accident entre un autobús i un camió, recordat amb una creu, sempre amb flors fresques, al voral.
Foment va reconèixer aleshores que la N-340 era tan deficient que, fins que no estigués acabada l'autovia A-7, es podria utilitzar l'autopista. Gairebé 15 anys després, l'autovia mor a Altafulla i la N-340 segueix semblant més aviat l'antiga Via Augusta romana.
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Un bacteri podria causar 12 milions de càncers gàstrics
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- "Si et conviden a un sopar, no portis vi"