El codescobridor de l'Ebola adverteix que l'epidèmia és "la tempesta perfecta"

Peter Piot critica la lentitud de resposta de l'OMS davant el brot

1
Es llegeix en minuts

El professor belga Peter Piot, codescobridor del virus Ebola el 1976, ha advertit aquest dimarts que l'epidèmia actual a l'Àfrica occidental s'està "embalant", ha lamentat la "lentitud extraordinària" en la resposta de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i ha demanat posar els medicaments experimentals al servei dels països afectats.

"Mai havíem vist una epidèmia d'aquesta amplitud. Els brots anteriors eren focus molt localitzats, durant algunes setmanes, amb un centenar de casos. Sis mesos després assistim al que podríem anomenar la tempesta perfecta que ho reuneix tot perquè això s'embali", ha assegurat Piot, actual director de l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres, en una entrevista al diari francès 'Libération'.

El brot d'Ebola, que ja ha deixat més de 1.500 morts, ha explotat "en països on els serveis sanitaris no funcionen, afectats per dècades de guerra. I amb una població que desconfia completament de les autoritats. Cal restablir la confiança. No es pot fer res en una epidèmia com aquesta de l'Ebola sense la confiança", diu.

El coordinador de l'ONU contra el virus Ebola, el doctor David Nabarro, va avançar dilluns que la lluita contra l'epidèmia era una "guerra" que podia durar encara sis mesos.

El científic també va tenir paraules dures per a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), a qui culpa d'haver actuat massa tard: "la resposta per part de les autoritats ha estat extremadament lenta". I va afegir que "l'alerta es va donar al març i, malgrat les demandes de Metges sense Fronteres, l'OMS no es va despertar fins al juliol assumint el lideratge quan ja era tard".

Notícies relacionades

L'actual epidèmia del virus de l'Ebola es va declarar a principis d'aquest any a Guinea Conakry, abans d'estendre's a Libèria i després a Sierra Leone. També s'ha constatat un brot a la República Democràtica del Congo, encara que segons les autoritats d'aquest país, no té cap relació amb el que hi ha a l'Àfrica Occidental.

D'acord amb l'últim recompte de l'OMS, el brot ja ha infectat 1.323 persones, de les quals 729 han mort.