CRISI SANITÀRIA

El religiós espanyol malalt d'Ebola a Libèria serà repatriat

El Govern planeja portar-lo de seguida a l'UCI d'un hospital de Madrid

L'OMS preveu declarar emergència internacional davant l'evolució del brot

El religiós espanyol Miguel Pajares (dret), a l’Hospital Sant Josep, de Monròvia (Libèria), la setmana passada.

El religiós espanyol Miguel Pajares (dret), a l’Hospital Sant Josep, de Monròvia (Libèria), la setmana passada. / EFE

2
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO
BARCELONA

Les precàries condicions en què està confinat a Libèria el religiós espanyol Miguel Pajares, de 75 anys, adscrit a l'ordre dels Germans de Sant Joan de Déu, a qui ahir es va confirmar que pateix la infecció del virus de l'Ebola, van incentivar la seva petició de ser repatriat com més aviat millor. El contagi de Pajares va ser comunicat als ministeris d'Afers Estrangers i Sanitat, que, amb el de Defensa estudiaven ahir a la nit les mesures que cal adoptar, «d'acord amb els protocols internacionals», per a la seva immediata repatriació, van informar. Pajares serà ingressat a la unitat de cures intensives d'un hospital de Madrid.

«M'agradaria anar a Espanya

-va dir ahir Pajares per telèfon-. Tenim molt mala experiència amb el que ha passat aquí. Estem abandonats. Volem que ens tractin com a persones, com Déu mana». El religiós està a l'Hospital Sant Josep, de Monròvia (Libèria), tancat al públic. Pateix febre alta, amb prou feines pren aliment i està molt feble. En aquest hospital també hi ha Juliana, una religiosa d'origen africà i nacionalitat espanyola a qui ahir es va confirmar que no pateix la infecció.

A l'epicentre de la infecció del virus hemorràgic, format per Sierra Leone, Guinea Conakry, Libèria i ara també Nigèria, l'incessant augment de la xifra de morts -887- i malalts

-1.650- ha desencadenat el caos assistencial i social. Iñigo Vila, responsable de la unitat d'emergència que ha enviat a Sierra Leone la Creu Roja espanyola, integrada per 12 persones, va destacar la complexitat de la situació. Entre els seus objectius, va explicar, hi ha el de millorar el tractament de les aigües. Creu Roja establirà un centre d'assistència dotat de 60 llits.

CESSAMENT DE VOLS / Igual que van fer la setmana passada diverses companyies aèries locals -les panafricanes Arik i ASKY-, l'aerolínia British Air-ways va anunciar ahir la suspensió dels seus vols a Sierra Leone i Libèria, fins al 31 d'agost vinent. «Es tracta d'evitar la propagació de l'Ebola per via aèria», segons va indicar la companyia.

Notícies relacionades

El comitè d'emergències de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) es reunirà avui mateix per tal de determinar si el brot infecciós constitueix una «emergència de salut pública internacional». Aquesta declaració implicaria la difusió de recomanacions d'àmbit mundial, com la restricció de vols.

Una segona ciutadana dels Estats Units, la religiosa Nancy Writebol, dedicada a l'ajuda humanitària a l'Àfrica, va ser evacuada ahir al seu país després de patir els símptomes de l'Ebola. Va ingressar a l'Hospital Emory, d'Atlanta, especialitzat en virus molt letals. Una altra nord-americana hospitalitzada a Columbus (Ohio), de la qual se sospitava que podia patir Ebola, està finalment lliure de la infecció.