CONFLICTE A LA COSTA DEL MARESME

Un hoteler esvera Calella al ressuscitar el turisme de borratxera

Un miler de joves francesos passen quatre dies de festa etílica per 270 euros

L'ajuntament censura el mal que causa a la imatge de la localitat

Els dos nois expliquen que a França aquestes festes estan de moda des de fa temps. / JULIO CARBO / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA
CALELLA

Ahir a la tarda era fàcil localitzar l'Hotel Esplai de Calella. Només calia deixar-se guiar per l'estrèpit de la música que ressonava a la piscina de l'establiment. Una altra opció era seguir el rastre de centenars de joves francesos, amb un got de plàstic penjat al coll o a la mà, que deambulaven per les proximitats del local entre càntics i crits. Després d'alliberar-se de l'enrenou del Calellafest el 2010, aquesta població del Maresme està tornant a patir les conseqüències del tan criticat turisme de borratxera. Un model repudiat a la localitat, però que acaba de ser ressuscitat amb una festa etílica de quatre dies denominada Spring Break, organitzada per l'agència Playa y Fiesta.

Trasllat en autocar; tres nits d'hotel en la modalitat de tot inclòs; festa d'espuma, música i gogós cada tarda a la piscina; unes hores de ball, després a la sala de festes de l'hotel i, a partir de les onze de la nit, entrada gratuïta a dues discoteques amb barra lliure. Tot inclòs, per 270 euros. Aquest és el programa i el preu de l'Spring Break que, com a mínim, no amaga les seves intencions de desenfrenament alcohòlic sota cap paraigua de suposades activitats esportives. Van al que van. «Són quatre dies de bogeria», celebren Mara i Sebastien, una parella de la regió d'Aquitània que ha assistit a la celebració de primavera per primera vegada (i per última, perquè ell ja ha arribat al màxim d'edat permès pels organitzadors, 30 anys).

Tots dos expliquen que a França aquestes festes estan molt de moda des de fa temps i ells feia anys que volien participar en una. «De moment tot va bé i ens ho estem passant magníficament, però ens preocupa una mica la nit, perquè la gent es passa molt bevent», confessen. Una prevenció lògica si es té en compte que el 80% dels participants són homes carregats d'energia que estan de festa amb els col·legues.

L'entusiasme dels francesos no és compartit per l'Ajuntament de Calella. L'alcaldessa, Montserrat Candini (CiU), ha advertit que no pensa «tolerar» aquesta mena de turisme i que farà ús de tots els mecanismes que tingui a mà per evitar-ho. Entre ells, l'ordenança de civisme, que responsabilitza els empresaris dels enrenous i desperfectes causats pels seus clients, i la possible interposició d'una demanda civil contra els organitzadors pels danys i perjudicis que es causen a la imatge de la localitat.

Notícies relacionades

MÉS VIGILÀNCIA / «Aquests dies s'ha incrementat la vigilància policial i s'ha demanat al propietari dels hotels de l'Spring Break (Esplai, Summer i Bon Repòs) que contracti personal de seguretat. Quan ens vam assabentar de tot ja era tard per aturar-ho perquè l'hoteler havia firmat un contracte, però s'ha compromès a no tornar-ho a fer», afirma la regidora Lorena Sánchez.

L'Associació Turística de Calella també s'ha mostrat en contra d'una iniciativa que «perjudica el 95% del sector», que aposta pel turisme esportiu i familiar. La seva presidenta, Isabel Mallol, assegura que ha amonestat l'hoteler. De motius per queixar-se no els en falten, com al cambrer d'un establiment adjacent a l'Hotel Esplai: «M'espanten la clientela. Des que va començar la festa, no ve ningú».

Temes:

Calella Turisme