MÈTODE PER ACABAR AMB EL FRAU

FGC implanta un eficaç sistema per atrapar els que es colen

Una càmera grava qui passa la barrera enganxat a un altre usuari i avisa l'inspector

L'empleat rep la imatge al seu mòbil i pot aturar de seguida l'infractor

L’interventor Antonio Pazo mostra el seu mòbil amb l’alerta i les imatges de la infracció simulada.

L’interventor Antonio Pazo mostra el seu mòbil amb l’alerta i les imatges de la infracció simulada. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
CRISTINA BUESA
BARCELONA

L'any 2001, el 7% dels viatgers de les línies de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) es colaven. El 2013, va ser el 0,041%, una xifra gairebé testimonial. No obstant, molts dels que encara segueixen utilitzant el transport ferroviari sense pagar fan servir un sistema que subleva els passatgers que sí que abonen el seu trajecte: travessen l'accés enganxats a l'esquena de qui acaba de validar el seu bitllet i, aprofitant-se del mínim lapse de temps que dóna la barrera de vidre, entren a l'estació. Un comportament que, a més a més, al ser vist per la resta d'usuaris genera ràbia i frustració i fins i tot algun enfrontament verbal al reprotxar-los la seva acció. A partir d'ara, ho tindran més difícil.

Des de fa vuit mesos l'operadora ferroviària prova un mètode pioner que aspira a acabar amb aquesta pràctica. Ho ha testat en un dels accessos de l'estació de Provença, a Barcelona, una de les més transitades de la companyia. Satisfeta amb els resultats, ha decidit que abans que s'acabi l'any 2014 implantarà aquest sistema de control del frau, denominat Detector, a la resta d'entrades d'aquesta mateixa parada i també a les de Muntaner i Catalunya.

«Aquest és l'únic frau que se'ns escapava», confessa el director de FGC Operadora, Oriol Juncadella. «Sabem per experiència que, en aquest camp, deixar de fer coses, deixar d'invertir, és sinònim del fet que torna a augmentar, a poc a poc, el nivell de defraudadors», prossegueix.

VIGILANTS PERSPICAÇOS / La càmera de l'accés de Provença és petita, passa inadvertida. De fet, externament és com qualsevol altra de les que hi ha repartides per les estacions de les línies  Llobregat-Anoia o del Vallès. Està col·locada estratègicament enfocant els quatre carrils de validació de targetes per accedir a les vies, a la boca del carrer de Rosselló. El software instal·lat genera una alerta en temps real quan capta que dues persones travessen les portes de vidre però només s'ha passat un bitllet per la màquina.

El defraudador ha accedit al transport públic (ajudant-se de la mà per frenar la porta o no) però, unes escales més avall, l'espera l'interventor. Com Antonio Pazo, que divendres passat ocupava aquest càrrec. «La gent es queda molt sorpresa perquè demanes el bitllet només a aquesta persona. Ell no sap com ho hem endevinat», somriu mentre mostra el seu mòbil.

UN INVENT EXPORTABLE / El Detector no solament li ha enviat una alerta a l'interventor sinó també una seqüència d'imatges -uns sis segons anteriors i sis segons posteriors al pas per la barrera- en què Pazo o els seus companys poden comprovar si efectivament s'ha produït el que popularment es coneix com un trenet. Si és així, veu nítidament la cara i la roba de la persona que ha comès la infracció amb pocs segons de diferència. Llavors únicament l'ha d'esperar.

Notícies relacionades

«És molt més selectiu i no necessites repartir personal de Ferrocarrils demanant bitllets per tot arreu, descriu Oriol Juncadella, que destaca també que causa un efecte molt positiu entre els que sí que han complert amb l'obligació de comprar i validar un títol perquè descobreixen que solament intercepten els usuaris que s'han colat sense pagar el bitllet.

El cost d'instal·lació de la primera càmera i de l'aplicació Detector al mòbil del personal de FGC ha costat 100.000 euros. El sistema és obra de l'empresa barcelonina Awaait Artificial Intelligence SL, que l'acaba de patentar. Després de perfeccionar-lo i satisfets del resultat en l'empresa ferroviària catalana, amb la qual han firmat un acord de col·laboració, pretenen exportar-lo.