Intolerància en l'esport d'elit

L'abisme doble del jugador gai

La pressió de l'entorn futbolístic se suma a la del cercle personal

1
Es llegeix en minuts
MAURICIO BERNAL
BARCELONA

Seria un exercici de sociologia posar micròfons als estadis i estudiar el vocabulari habitual dels aficionats al futbol. Sortiria àrbitre, per descomptat. Fill de puta, segur (a continuació). Entrepà, probablement. Maricon, per descomptat. És sexista el futbol i és sexista el llenguatge que l'envolta, i les dues realitats s'alimenten mútuament, diu Marcela Herrera. És un esport de mascles i és un esport que es descriu amb llenguatge de mascles. Això és una guerra, som soldats i s'ha de lluitar com a mascles. Res de mariconades, aquí.

Notícies relacionades

Herrera, màster en Psicologia de l'esport, va ser la primera dona que es va asseure a la banqueta d'un equip de futbol professional a Xile, el 1997. L'Audax Italià. Fa 11 anys que viu a Espanya i  assessora entrenadors de futbol. ¿Masclista el futbol? ¿Intolerant el futbol? Doncs sí. «El futbol és un món d'homes on prevalen els valors masculins. Jo no dic que el futbol sigui masclista estrictament. Més aviat és masculinista. L'entorn del futbol, la publicitat, les tertúlies… Les tertúlies, només cal escoltar-les, on quatre de cada cinc frases són sexistes. Un futbolista professional s'ha d'enfrontar a tot això si vol sortir de l'armari. A part dels problemes habituals que enfronta qualsevol que vulgui declarar obertament la seva homosexualitat, és clar».

Ser gai i futbolista professional no sembla un destí que vingui gaire de gust. No a priori. No a Espanya. «Al futbol, a la cultura futbolística li costa molt acceptar la diversitat», diu Herrera. Es parla amb freqüència del vestidor: un gai compartint la seva nuesa amb tots nosaltres. Horror. «Però bé. ¿Què significa això? ¿Quin és el temor?» Ignorància és la paraula en què desemboca el discurs de la psicòloga. «En general hi ha falta d'informació sobre el que implica la condició sexual. Que un esportista homosexual pugui encarnar els valors de lluita, competitivitat i esforç que se li pressuposen a qualsevol dels seus companys, això no importa. El que importa és que el futbol és per a mascles. Punt».