SUMANT CAPACITATS
Reconeixement a l'actitud

La Mariona, mentre treballa a Aura Fundació.
Un amic, el Ramon, em va aconsellar divendres passat que mirés a Youtube una xerrada sobre les capacitats de les persones. Em va insistir tant que a la nit ho vaig fer. Des del primer segon m'hi vaig enganxar fins a arribar als 45 minuts finals. El que explicava era tan rotundament evident que feia adonar-se de les coses realment importants a la vida. Parlava de persones, de gent il·lusionada, que és més feliç quan ajuda els altres que a si mateixos, d'un valor importantíssim que és un gran motor de canvi: l'actitud.
I és per això que vull parlar avui d'Aura Fundació, entitat social sense ànim de lucre que treballa de forma pionera i innovadora en la inserció laboral en suport de les persones amb dificultats intel·lectuals.
Aquest any farà 25 anys, i per la seva labor social al servei del país és una de les candidates a rebre la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya. Des del 1989, any de la seva creació, gràcies a la feina que porta a terme, s'han incorporat al món laboral 130 persones amb dificultats intel·lectuals (no m'agrada dir discapacitats perquè tots en tenim en un sentit o altre).
El 85% dels treballadors i les treballadores d'Aura mantenen els seus llocs de treball i tenen contractes indefinits. I, per si no fos prou, vuit d'ells segueixen a la mateixa empresa 25 anys després. Sobren les paraules. Tots ells han estat premiats amb una medalla per la seva excel·lent dedicació. El mètode d'Aura consisteix en una primera fase de formació per dotar d'autonomia cada participant, i a mesura que l'aprèn, anar incloent-lo al món laboral. Primer, en pràctiques, acompanyat d'un professional de l'entitat per un període que oscil·la entre dos i tres mesos. I després d'aquest temps d'aprenentatge i quan el noi / noia coneix bé la seva tasca, l'empresa el contracta. Algunes empreses sensibles a aquest tema no han dubtat a incorporar gent d'Aura confiant en les seves capacitats i han comprovat que donen el millor de si mateixos.
La realitat, però, és que d'empreses que hi creguin encara n'hi ha poques, i gairebé un 45% de les persones amb necessitats especials no tenen un lloc de treball actualment a tot l'Estat.
Notícies relacionadesEl David M. ha demostrat a la botiga del Barça que és capaç fins i tot de respondre a un estranger en anglès, o la Claudia, a qui li encanten les bicis i ha fet dues vegades el camí de Santiago, i que ha treballat vuit anys a Probike. El David D. va rebre el premi al millor treballador del mes de Caprabo per la seva bona actitud amb el públic, i algunes empreses com Random House Mondadori i El Corte Inglés aposten per la responsabilitat social de manera real.
Per l'empenta, la il·lusió des del primer dia i els mèrits acumulats durant tants anys m'agradaria veure reconeguda amb la Creu de Sant Jordi Aura Fundació. Perquè seria també un reconeixement a l'esperit de superació de totes les persones a qui donen suport.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sector elèctric Iberdrola reforça la seva liquiditat amb una línia de crèdit de 2.500 milions
- Perfumeria i cosmètica Puig factura 2.299 milions el primer semestre, un 7,6% més
- Construcció Habitatge insta les comunitats a pactar un nou pla de 6.660 milions
- Anàlisi i predicció de BBVA Research L’economia catalana alentirà el seu creixement fins a l’1,5% el 2026
- Boom turístic Els hotels sumaran 52.000 habitacions fins al 2028 a tot Espanya