PROTESTA VEÏNAL

Gamonal, un projecte urbanístic sota sospita

L'alcalde de Burgos, Javier Lacalle, ha estat el principal defensor d'una reforma que havia de portar a terme l'empresa d'un condemnat per corrupció

Membres del Cos Nacional de Policia als disturbis que han provocat centenars de persones participants en una protesta veïnal al barri de Gamonal, a Burgos.

Membres del Cos Nacional de Policia als disturbis que han provocat centenars de persones participants en una protesta veïnal al barri de Gamonal, a Burgos. / Santi Otero (EFE)

3
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / Barcelona

La batalla de Burgos s'ha convertit ja en molt més que protesta veïnal contra un projecte urbanístic polèmic. Pot arribar a ser el símbol d'un triomf de la ciutadania davant dels poders públics. Mentre els veïns acampaven i es feien forts al carrer contra la construcció d'una zona de vianants i un aparcament subterrani, l'alcalde del PP, Javier Lacalle, havia fet el sort a l'oposició fins ara malgrat les batalles campals. L'alcalde s'estimava més mantenir contra tots els elements el projecte concedit a l'empresari Antonio Miguel Méndez Pozo, constructor i magnat de la comunicació a Castella i Lleó, amo del principal periòdic local, 'El Diario de Burgos'. Majories contra minories. Per ajudar  encara més la polèmica i les sospites, Méndez Pozo va ser condemnat per corrupció el 1992 a set anys de presó per l'anomenat 'cas de la construcció', encara que va complir nou mesos ja que es va beneficiar en temps rècord del tercer grau.

Indignació i èxits

Mentre els veïns de Burgos reclamen per tots els mitjans més places d'aparcament gratuïtes, la concepció de ciutat de Lacalle és radicalment diferent i pensava fer-la valer esgrimint el permís legal que li van donar els vots. No obstant, la ciutadania s'ha enfurit a ritme d'indignació i els mètodes i les tesis del Moviment 15-M. Per ara, els ciutadans mobilitzats han aturat el projecte.

El que havia de ser el gran beneficiat de la jugada urbanística de Gamonal (Méndez Pozo) és considerat una persona pròxima a l'expresident José María Aznar. L'auge de Méndez Pozo es va consolidar de la mà de l'anterior alcalde José María Peña (PP), condemnat a 12 anys d'inhabilitació pel mateix 'cas de la construcció' i que va rebre l'indult d'Aznar.

Als papers de Bárcenas

Per embolicar més la troca, l'assumpte de les relacions entre l'actual alcalde, Peña i el constructor, resulta que els anomenats papers de Bárcenas apunten que es va realitzar un presumpte pagament d'una compensació a Peña de 188.000 per la pèrdua del càrrec després de ser condemnat. El pas per la presó de Méndez Pozo tampoc va suposar un revés a la seva posició socioeconòmica ni un llast a l'hora d'aconseguir el concurs per a la construcció del pàrquing de pagament de Gamonal.

Les principals crítiques

Les principals crítiques al projecte es basen en el fet que suposarà la venda a 19.000 euros de places de garatge en un moment de crisi. El projecte és a més costós, ja que el pàrquing subterrani es fa sobre un riu. En qualsevol cas suposa una actuació sobre una via que transformaria el carrer principal i eix vertebrador de tota la ciutat.

Suport del PP a l'alcalde

Notícies relacionades

Burgos, amb una població de 180.000 habitants, no està acostumada a mostres d'indignació col·lectiva a les registrades en els últims dies. El barri que envolta Gamonal suposa el 35% de la població i fins ara la majoria dels votants eren del PP. El partit ha mantingut fins ara una posició ferma amb el seu alcalde. El secretari general del PP a Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha responsabilitzat un grup minoritari d'extrema esquerra dels violents incidents ocorreguts a Burgos des de dissabte a la matinada, en les protestes veïnals contra el projecte del bulevard al barri de Gamonal.

Protesta i crisi

Fernández Mañueco, en declaracions a l'Agència EFE aquest dimarts, ha considerat injustificable i inadmissible aquest "desafiament a l'Estat de dret" per part d'un "grup minoritari d'extrema esquerra" interessat a radicalitzar una protesta veïnal que, al seu parer, "no s'ha d'extrapolar a la situació de crisi" que viu Espanya. Sobre Lacalle, Fernández Mañueco ha destacat la sea "capacitat de gestió, eficàcia, proximitat i diàleg amb el ciutadà", i ha recordat que el bulevard dissenyat, origen del conflicte, "anava en el projecte de legislatura del PP i d'altres forces polítiques". Ara haurà de ser replantejat.