Tècnics del Defensor del Poble van visitar el CIE de la Zona Franca

La institució va inspeccionar sense avís una cel·la, va parlar amb alguns interns i va demanar còpia de les gravacions

1
Es llegeix en minuts

Tècnics de l'oficina del Defensor del Poble van visitar el 4 de desembre passat el Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca (Barcelona), un dies després de la mort d'un intern, segons s'ha donat a conèixer aquest dilluns.

Durant la seva visita, realitzada sense avís previ, es van entrevistar amb interns i personal del centre, van examinar l'expedient personal i l'historial clínic del mort, van inspeccionar la cel·la on va tenir lloc la mort i van sol·licitar còpia de les gravacions realitzades per les càmeres de seguretat la nit de la mort. Tot això amb l'objectiu de recollir informació relativa a la mort de l'intern i fer un seguiment de les visites anteriors, segons va informar la institució que dirigeix Soledad Becerril.

El Defensor del Poble ha recomanat a la Direcció General de la Policia que elabori un programa de prevenció de suïcidis en els centres d'internament d'estrangers, igual que existeixen en els centres penitenciaris dependents de la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries.

Notícies relacionades

Des del 2010, el Defensor insisteix en la necessitat que aquests centres comptin amb un programa específic de prevenció de suïcidis i es millori l'assistència psicològica i psiquiàtrica als interns. Aquestes recomanacions han estat recollides en els informes anuals del Defensor i de l'MNP.

Des del febrer del 2009, el Defensor del Poble ha fet cinc inspeccions al CIE de Barcelona (febrer del 2009, novembre del 2010, gener del 2012, juny del 2013 i desembre del 2013). La institució visita amb freqüència tots els llocs en què es troben persones privades de llibertat. Totes aquestes inspeccions i de les seves conclusions i recomanacions es reflecteixen en els informes anuals de la institució, que també té la condició de Mecanisme Nacional de Prevenció de la Tortura (MNP).