LA GESTIÓ DE LA IMMIGRACIÓ

Tres testimonis denuncien agressions a l'home que es va suïcidar al CIE

Sostenen que l'intern armeni va rebre cops dels policies abans de ser aïllat

Diuen que va cridar durant hores abans de penjar-se amb els cordons del calçat

El pati del CIE de la Zona Franca, durant una visita de periodistes, el 2012.

El pati del CIE de la Zona Franca, durant una visita de periodistes, el 2012. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST
BARCELONA

L'armeni Aramis Manukyan, de 32 anys, es va penjar amb els cordons de les seves sabates dimarts a la matinada al centre d'internament d'estrangers (CIE) de Barcelona, a la Zona Franca, on esperava ser expulsat al seu país. Però va morir abans d'anar-se'n al seu país mitjançant la fórmula legal que preveu que algú que ha delinquit i afronta una pena de menys de sis anys abandoni Espanya.

Fins aquí, la versió indiscutida. A partir d'aquí, dues explicacions. La de la policia, que va afirmar que Manukyan s'havia mostrat molt agressiu amb altres interns i amb agents i que se l'havia deixat sol en una cel·la, on semblava tranquil quan el van trobar encara calent, però mort. I la de testimonis del que va passar, que segons la plataforma Tanquem els CIE, sostenen que l'armeni només va tenir problemes amb els policies, que aquests el van agredir i que després dels cops el van portar a una cel·la d'aïllament. Sempre segons aquesta versió, l'home, que tenia una filla de set anys, va estar cridant durant hores, cosa que els altres interns van poder sentir tot i estar en un altre pis. Els agents, que estaven més a prop, no van sentir res, sembla.

EXPULSIÓ DE TESTIMONIS / El succés va mobilitzar les entitats que promouen el tancament dels centres d'internament per a estrangers. L'advocat Andrés García Berrio, de Tanquem els CIE i de la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura, va explicar a aquest diari que hi ha tres testimonis que denuncien els fets, un marroquí, un algerià i un georgià, i que ell hauria pogut parlar amb dos d'aquests testimonis. García va dir que s'ha sol·licitat al Jugat d'Instrucció número 21, que estava de guàrdia quan els fets van tenir lloc, que escolti els tres interns abans que se'ls deporti al seu país. Com en altres casos d'aquest tipus, hi ha el temor per part d'aquestes entitats que se n'agilitzi l'expulsió per evitar que parlin.

Notícies relacionades

La Defensora del Poble, Soledad Becerril, ha obert una investigació sobre el tema. Aquesta institució ha reclamat en el passat que els CIE comptin amb un protocol per evitar els suïcidis. Al seu torn, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, també ha anunciat una investigació. Ribó va alertar el fiscal en cap a Catalunya que alguns interns s'han dirigit a ell per donar versions que difereixen de la policial i va subratllar que s'hauria d'escoltar els interns abans de la seva expulsió. Així mateix, va instar Becerril a una visita conjunta al centre, sense aconseguir resposta.

ANTECEDENTS / Segons va explicar García, uns 30 interns del CIE de la Zona Franca van fer una vaga de fam, que ahir ja semblava desactivada, per protestar pels fets. El d'aquesta setmana és el segon suïcidi al CIE de Barcelona en tres anys. El 2011 es va llevar la vida un marroquí de 22 anys i el gener del 2012 el guineà Idrissa Diallo va morir de matinada, en absència de metges que poguessin atendre'l. L'autòpsia va revelar una malformació cardíaca congènita. Aquesta mort  va suscitar un debat sobre l'opacitat i arbitrarietat d'aquests centres.