El Defensor del Poble investigarà la mort d'un intern al CIE de Zona Franca

L'entitat que dirigeix Soledad Becerril reclama un protocol de prevenció de suïcidis

2
Es llegeix en minuts

El Defensor del Poble ha emprès actuacions d'ofici per intentar aclarir la mort d'un home de nacionalitat armènia que estava retingut al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Zona Franca, a Barcelona, pendent d'expulsió i que va ser trobat sense vida a la seva cel·la aquest dimecres a la matinada. L'oficina que dirigeix Soledad Becerril reclama un protocol de prevenció de suïcidis per a aquestes instal·lacions policials.

Segons la institució, s'ha obert expedient i s'ha establert comunicació tant amb el Ministeri de l'Interior com amb els responsables policials de la gestió del CIE de Zona Franca per aclarir les circumstàncies en què es va produir la mort d'aquest home que, segons han difós les forces policials, s'havia penjat.

L'Oficina del Defensor del Poble ve reclamant sense èxit a la Direcció General de Policia la implantació d'un protocol de prevenció de suïcidis als centres d'internament d'estrangers, on ha constatat després de nombroses visites en els últims anys, la "insuficiència de l'assistència psicològica i psiquiàtrica que es presta als interns" durant la seva estada.

En resposta, la Direcció General de Policia va al·legar que no s'implantaven aquests protocols als Centres d'Internament perquè no són establiments penitenciaris i va explicar que, "periòdicament, s'imparteixen instruccions als funcionaris policials de servei encaminades a reduir el risc d'autolesions o suïcidis per part dels interns", tal com recull l'informe 2012.

Visites mèdiques

"L'existència d'aquest protocol podria minimitzar els riscos de mort per causa suïcida", explicava en el seu informe com a Mecanisme Nacional de Prevenció de la Tortura la defensoria del Poble l'any 2011, quan estava sota investigació una altra mort similar registrada al mateix CIE barceloní.

La resolució judicial després de la investigació d'aquell cas, que va tenir lloc el 2010, va concloure que l'intern s'havia suïcidat "penjant-se amb un llençol d'una reixeta del sostre de la seva habitació". L'associació de drets humans que va denunciar el seu cas davant el Defensor del Poble sostenia que l'adopció de mesures adequades "podrien haver evitat la seva mort".

Notícies relacionades

No obstant, la citada resolució va concloure que no es deduïa "ni tan sols de manera indiciària, l'existència d'actituds d'omissió o descurança dels responsables del centre respecte a la situació física o psíquica del mort" perquè havia estat visitat per un metge deu dies abans de suïcidar-se i el facultatiu "no va observar cap problemàtica significativa". No es va poder prendre declaració als companys d'habitació de la víctima perquè ja havien estat expulsats o posats en llibertat i es trobaven en parador desconegut.

Pel Defensor del Poble, és necessari que els interns dels centres comptin amb assistència mèdica 24 hores i que disposin d'algun tipus de registre on constin "de manera fefaent les demandes" d'atenció dels interns, per poder comprovar si són satisfetes, després de constatar que era una cosa inexistent al CIE de Barcelona. La DGP va dir després que a la Zona Franca s'havia instal·lat "un llibre d'accés lliure per als interns, segellat i foliat" per a aquests fins.