El concert

Els Pets encomanen vitalitat pop

El grup va oferir un entusiasta recital per celebrar l'aniversari d'EL PERIÓDICO

El concert es va basar en el nou disc, 'L'àrea petita', i va evitar el gest nostàlgic

Els Pets, en el concert dels 35 anys d’EL PERIÓDICO a la Sala Barts. / JOAN SALICRÚ / MARC ARISA

3
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO / Barcelona

Hi havia ganes d'Els Pets després de dos anys sense actuar a Barcelona, i el grup de Constantí va satisfer ahir a la nit els seus fans amb un repertori audaç que va evitar el pes del passat i es va centrar en la seva desperta producció recent, apuntalada en el nou disc, L'àrea petita. «Dos anys que n'han semblat 40!», va exclamar Lluís Gavaldà traspassant als seus col·legues la responsabilitat de l'espera. «Jo volia tornar abans, però ells no volien», va dir de broma.

Va ser una explosió de pop, matisada pels plecs melancòlics del seu repertori adult, que va sacsejar el públic de la sala Barts en un concert integrat en els actes de celebració del 35è aniversari d'EL PERIÓDICO. Una exhibició de vitalitat tant per l'actitud del grup com per la seva aposta artística, ja que ahir a la nit es va entestar a presumir de present: va abordar una desena de cançons noves, va recalar a fons en els seus altres discos de maduresa (en particular el penúltim, Fràgil) i no va retrocedir fins als seus primers temps, la remota edat del rock agrícola, fins a la recta final, quan va procedir a repescar un aïllat S'ha acabat.

Gavaldà es va mostrar pletòric des de la primera cançó, Ja no ploro, que va sonar a manifest de bona salut després de la crisi d'estrès que va conduir a la suspensió de les primeres actuacions de la gira. A mig recital va agrair les mostres de suport i estima rebudes en les últimes setmanes, tot i que va afegir: «Ara convé que aneu escampant que ja estic bé!». Celebrant aquell moment sentimental, el grup va interpretar una peça infal·lible, La vida és bonica (però complicada).

La seva ploma tendeix a l'intimisme, però atenció a les subtils falques reivindicatives, amb lectura social, de temes que van sonar ahir a la nit com L'àrea petita (on desfilen economistes que parlen per la ràdio i diuen «estem fotuts») o Reprenc el vol (que al·ludeix els que voldrien veure una llengua catalana «morta i feta un erm»). A Barts es van mostrar en el seu depurat registre de pop emotiu i tècnic, amb el trio (Gavaldà, Joan Reig i Falin Cáceres) ampliat amb els seus dos còmplices de les últimes gires: el teclista Joan Pau Chaves (també ocupat com a director musical del programa Oh happy day, de TV-3) i el guitarrista David Muñoz (Gnaposs).

DEFENSA DEL DISC / Els rescats de Tres, El que val la pena de veritat i la molt soulera, hereva de Tamla Motown, Sembla estrany, van conviure en fluida comoditat amb els temes nous, com Un tall de síndria (amb desenllaç jazzístic, inèdit en el grup, a càrrec de Chaves), Blue tack i Fa un minut. A propòsit del nou material, i de l'oscil·lant suport discogràfic, Gavaldà va desafiar el públic. «El nou disc no és a Spotify! Qui el vulgui que el compri!», va exclamar. En efecte, en aquella plataforma on line només està disponible per ara una de les noves peces, Bombolles, el senzill promocional, que va sonar encarant la recta final, després d'un A preu fet rocker i amb esmalt electrònic (empremta setantera a l'estil The Who) i Millor.

Notícies relacionades

'REPRISE' ROCKER / Els Pets en la seva versió més expeditiva van arribar, pitjant l'accelerador, a La solució i aquella àcida Soroll, crítica als autors pop que permeten que els seus temes sonin en anuncis televisius («Sona la cançó que em va ajudar a menjar-me el món i ara la sento i és només soroll»).

Enfilant la tanda de bisos, el crescendo emotiu de Com anar al cel i tornar, que va marcar distàncies amb el retorn als orígens de S'ha acabat i l'eenrgia  rockera d'XL. I més contrastos: de la recollida Me'n vaig (amb una joveníssima fan, Emma, sostenint el text amb la lletra) a un Bon dia amb poder per dissipar, durant tres minuts, qualsevol boirina escèptica o depressiva. Contra el desànim, un concert d'Els Pets.