Cau una xarxa que va robar en 12 caixers de Barcelona mitjançant explosions

Els set detinguts, que suposadament feien servir un sistema químic per rebentar els dipòsits, van aconseguir 309.000 euros

1
Es llegeix en minuts

Els Mossos d'Esquadrahandetingut set persones en una operació que ha permès desarticular unabanda que en un any va ferexplotar 12 caixers automàticsd'entitats bancàries de l'àrea de Barcelona, amb un sofisticat sistema químic, amb el qual van aconseguir robar 309.000 euros.

En roda de premsa, l'inspector Ramon Grasa, subcap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos, ha advertit sobre la perillositat del sistema utilitzat per aquesta organització, ja que alguna de les explosions se'ls en va anar "de les mans" i van originar una gran deflagració que va arribar a afectar l'estructura de l'edifici, si bé no va causar ferits.

L'organització, els tres màxims responsables de la qual han ingressat a la presó per ordre judicial, estava dirigida per un ciutadà d'origen italià, que era qui s'encarregava de fer les combinacions químiques --amb oxigen i gas acetilè-- per provocar les explosions als caixers, seguint un sistema que es fa servir especialment a Itàlia.

Vigília de festiu

Després d'estudiar a consciència l'entitat bancària a la qual volien robar, els detinguts actuaven de nit i triaven sobretot la vigília de caps de setmana o de festivitats per donar el cop, ja que els dispensadors de bitllets estaven més plens de diners.

Notícies relacionades

Una vegada escollit l'objectiu, obrien el dispensador de bitllets del caixer amb un tornavís, cosa que els permetia introduir un tub amb què omplien el caixer amb la combinació de gas inflamable, hi afegien dos cables elèctrics i provocaven l'explosió amb una guspira creada amb piles de petaca.

Amb el temps, la xarxa va anar perfeccionant el sistema i també feia explotar la porta d'accés a l'interior de l'oficina --que inicialment trencaven a cops de mall-- per poder entrar sense problemes a la part posterior del caixer per retirar els diners emmagatzemats amb més rapidesa, de manera que tot el procés no durava més de dos minuts.