Obert expedient pels errors en les preguntes de selectivitat

El Consell Interuniversitari de Catalunya revisa les incidències en almenys cinc exàmens

3
Es llegeix en minuts

El Consell Interuniversitari de Catalunya ha obert un expedient informatiu per saber per què s'han produït tantes incidències i errors en almenys cinc dels exàmens de les proves de selectivitat que van finalitzar aquest dijous i que van causar confusió en molts estudiants.

El Consell Interuniversitari de Catalunya, que ha obert l'expedient a instàncies de la Secretaria d'Universitats i Investigació de la Generalitat, ha sol·licitat a la Comissió Coordinadora de les Proves d'Accés a la Universitat "un informe detallat sobre el desenvolupament de les proves d'aquest any".

També li ha sol·licitat, segons fonts de la Generalitat, "una anàlisi dels processos d'elaboració i producció d'exàmens per poder prendre les mesures adequades que assegurin una màxima qualitat en el desenvolupament de les PAU i que s'arreglin les incidències produïdes aquest any".

Errors tipogràfics

"Incidències" i "errors tipogràfics d'impremta" van ser els qualificatius que va fer servir el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), que és el responsable màxim de les proves d'accés a la universitat (PAU), per justificar aquests errors, especialment un de detectat a l'examen de Matemàtiques aplicades a les ciències socials i altres en l'examen específic de Matemàtiques, en el de Geografia i en els de llengua catalana i castellana.

Segons ha informat el Consell Interuniversitari, les conclusions d'aquest expedient informatiu i les mesures que, en el seu cas, s'hagin d'adoptar les faran públiques en els pròxims dies.

L'error en els exàmens de selectivitat que més confusió va crear als estudiants es va produir en l'examen de Matemàtiques del primer dia, en què hi va haver un error en l'enunciat d'una equació, encara que el Consell va interpretar que no era un error i que les dues respostes possibles per resoldre el primer dels exercicis es donaran per correctes en la correcció.

Nombrosos estudiants es van queixar a les xarxes socials de la dificultat d'aquest examen de Matemàtiques i, sobretot, de l'error, pels nervis i la pèrdua de concentració que va suposar en alguns alumnes repetir l'exercici.

Errors ortogràfics

El secretari del CIC, Claudi Alsina, ha considerat en declaracions a RAC-1 que els tribunals no haurien d'"haver donat l'alternativa de refer l'exercici de matemàtiques" i ha apostat per "revisar el procés d'elaboració dels exàmens".

Un altre error que ha reconegut el Consell Interuniversitari de Catalunya és que en l'examen de Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials, la lletra 'a' (las) va aparèixer en l'article de l'enunciat quan, en català, havia de ser una 'e' (les).

La 'a' es va colar a causa d'un error tipogràfic d'impremta "i en cap cas va ser motivada per un error humà", segons el Consell, que va recordar que la redacció de tots els exàmens de les Proves d'Accés a la Universitat són corregits exhaustivament pels serveis de l'Institut d'Estudis Catalans.

Aquest dijous, en la prova de Geografia es va colar un número 4 que no hi havia de ser en una xifra sobre els fluxos d'inversió estrangera directa d'Espanya. A part del 4, un dels mapes d'aquesta prova no incloïa la llegenda per poder fer les descripcions que es demanaven a les preguntes.

Notícies relacionades

També en els exàmens de Llengua castellana i Llengua catalana, realitzats dimarts passat, hi havia subratllades algunes paraules, i fins i tot paràgrafs, dels quals no es preguntava res a la prova, una circumstància que va causar perplexitat i consultes en més d'un estudiant, segons van explicar fonts d'un tribunal examinador.

Un total de 30.250 estudiants (30.344 l'any passat), estaven convocats a les proves de selectivitat, dels quals 24.752 corresponen a estudiants que han acabat aquest any el batxillerat, 2.351 són estudiants procedents de batxillerat d'altres anys i 3.147 provenen de cicles superiors que s'examinen d'alguna assignatura en la fase específica de les PAU.