Mor Stéphane Hessel, pare espiritual dels indignats

L'intel·lectual i diplomàtic era la referència ideològica de les protestes del 15-M a Espanya

Va participar en la redacció de la Declaració Universal dels Drets de l'Home, però la fama li va arribar el 2010 amb el manifest '¡Indigneu-vos!'

Stéphane Hessel, durant una entrevista per a ’Dominical’, a Madrid.

Stéphane Hessel, durant una entrevista per a ’Dominical’, a Madrid. / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS / París

El pensador, escriptor, diplomàtic i resistent francoalemany Stéphane Hessel, autor del popular manifest '¡Indigneu-vos!', que va inspirar el moviment del 15-M a Espanya i que es va estendre a diversos països, ha mort aquest dimecres als 95 anys a París, ha informat la seva dona, Christiane Hessel-Chabry, a mitjans locals francesos.

Diplomàtic de carrera, pensador, escriptor, resistent i supervivent dels camps d'extermini nazis, Hessel va participar en la redacció de la Declaració Universal dels Drets Humans el 1948.

Nascut a Berlín el 1917, era fill de Franz i Helen Hessel --la seva relació triangular amb l'escriptor Henri-Pierre Roché va inspirar a aquest autor la novel·la 'Jules et Jim', portada al cine pel director francès François Truffaut--. Durant la segona guerra mundial, Hessel es va comprometre activament amb la resistència fins que va ser capturat per la Gestapo i deportat als camps de concentració de Buchenwald i Dora-Mittelbau.

La popularitat mundial li va arribar després de jubilar-se el 1983, especialment amb la publicació d''Indigneu-vos', manifest polític publicat a França el 2010, traduït a 30 d'idiomes i del qual s'han venut 4,5 milions d'exemplars. El llibre, en paraules de l'autor, "exhorta els joves a indignar-se" i a rebel·lar-se contra el sistema imposat per les oligarquies i el món de les finances.

Notícies relacionades

El missatge de Hessel, que va coincidir amb la primavera àrab, va arrelar especialment a Espanya, on els manifestants que van ocupar les places en protesta per les retallades van adoptar el nom d'indignats, igual que a Grècia i a França. També va inspirar el moviment Occupy Wall Street de Nova York.

Després de l'èxit d''Indigneu-vos', Hessel va publicar altres llibres: 'Comprometeu-vos' el 2011, en què fa una crida als joves a implicar-se, 'Exigiu! Un desarmament nuclear total' i l'any passat va publicar 'Declarem la pau! Per un progrés de l'esperit', que recull les seves converses amb el dalai-lama. Home d'esquerres, de sensibilitat ecologista i crític amb els partits --tot i que va recolzar François Hollande contra Nicolas Sarkozy--, els últims anys Hessel va convertir la defensa del poble palestí en la seva causa prioritària.