ENTREVISTA AMB L'AUTOR PUBLICADA AL 'QUADERN' EL 25-26/12/2011

Stéphane Hessel: "No ens hem de rendir mai"

Autor d''¡Indigneu-vos!' i guru de la justícia social

Hessel, inspiració del 15-M.

Hessel, inspiració del 15-M. / ARXIU / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
JUAN FERNÁNDEZ

Abans de convertir-se en l'ídol dels indignats, va aconseguir escapar-se dels camps de concentració nazis, va participar en la posada en marxa de l'ONU i va batallar com a diplomàtic. Stéphane Hessel (Berlín, 1917) és l'autor del petit manifest '¡Indigneu-vos!' i tot un exemple d'optimisme i fortalesa. Així ho va demostrar en una entrevista per a DOMINICAL, publicada el 25 de setembre del 2011.

--¿La seva biografia és la història d'un lluitador. ¿Vostè no s'ha rendit mai?

--Si em veu com un lluitador, s'equivoca, perquè sóc una persona tremendament pacífica. El meu somni va ser dedicar-me a la filosofia, encara que em vaig guanyar la vida com a diplomàtic. Durant tots aquests anys, la meva única missió en la vida va ser negociar, vincular, aconseguir que la gent s'entengués. He tingut grans fracassos, però mai m'han desencoratjat ni m'han fet canviar la meva manera de pensar. La vida m'ha ensenyat que no hem d'abaixar els braços. No ens hem de rendir mai.

--¿Com recorda l'elaboració de la Declaració de Drets Humans, a la qual va assistir en directe?

--Jo era funcionari de les Nacions Unides i vaig assistir a l'elaboració de la Declaració, però no vaig participar en la seva redacció. Era molt jove i allà vaig aprendre molt sobre llibertats i drets. Si els 193 països que conformen les Nacions Unides la complissin, avui viuríem en un món més harmoniós.

--El panorama mundial d'avui li deu resultar decebedor.

--No, en absolut. Penso que hem fet grans avanços. Pensi que quan es va redactar aquell text només hi havia 10 democràcies al món. Avui n'hi ha més de mig centenar. Jo veig el futur amb optimisme i esperança. Hi ha vies per avançar. Centrem-nos-hi i no siguem ingrats.

--Però vostè és notícia per escriure un llibre incitant a la indignació. ¿Podríem viatjar a l'instant zero d'aquest famós manifest?

--Tot va començar en una reunió d'un grup de vells resistents de la guerra. Avis de 90 anys pujaven a l'estrada i parlaven a una audiència d'unes 3.000 persones. Gairebé tots coincidíem en el mateix missatge: «Els governs estan permetent que les forces financeres degradin els nostres països. Nosaltres vam lluitar per uns valors que no estan sent respectats. El món financer està triomfant, no ho heu d'acceptar...». Entre el públic que escoltava aquells vells xarucs hi havia Sylvie, editora d'un modest segell de Montpeller, que em va venir a veure i em va dir: «Això que estan explicant és molt interessant, s'hauria d'escriure. ¿Què li sembla si ens reunim, jo li faig una entrevista, i amb aquest material muntem un llibre?». I aquest llibre va ser '¡Indigneu-vos!'. Així va néixer.

Notícies relacionades

--Aquest llibre l'ha convertit en un heroi per a molta gent. ¿Com ho porta?

--Per a mi és molt difícil d'assumir, perquè no em veig així. Sóc un home molt senzill. Espero que la gent comenci a interessar-se per altres qüestions més transcendentals, com les pròximes eleccions del seu país. Jo no sóc important, jo només sóc un home que ha tingut sort en la vida.