El prestigiós cirurgià Moisès Broggi mor als 104 anys

Creu de Sant Jordi i Medalla d'Or de la Generalitat, se'l considerava un símbol en la professió mèdica i era tot un referent de la lluita antifranquista

La capella ardent s'obrirà al tanatori de les Corts dimarts a les 14.00 hores; el funeral se celebrarà dimecres a les 10.30 hores

Moisès Broggi.

Moisès Broggi.

2
Es llegeix en minuts

El prestigiós cirurgià, humanista i exdirigent d'ERC Moisès Broggi ha mort aquest dilluns a Barcelona als 104 anys. Lacapella ardents'obrirà aquest dimarts a les 14.00 hores al tanatori de les Corts de Barcelona. El funeral se celebrarà dimecres a les 10.30 hores al mateix tanatori de les Corts.

Distingit amb laCreu de Sant Jordi i la Medalla d'Or de la Generalitat, Broggi era considerat unsímbol en la professió mèdica i un referent de la lluita antifranquista.

Nascut a Barcelona el 1908, Broggi va participar durant la guerra civil en el bàndol republicà, en l'equipmèdic de les Brigades Internacionals, i va ser l impulsor d'un dels avenços mèdics ideats durant el conflicte: els quiròfans mòbils.

Impulsor d'avenços mèdics

Broggi, que va ser l'impulsor d'un delsavenços mèdics ideats durant el conflicte, els quiròfans mòbils, va arribar a conèixer al front Ernest Hemingway, que es va inspirar en ell per crear un dels seus personatges en la novel·la 'Per qui toquen les campanes'.

Al finalitzar la guerra, Broggi va ser destituït com a cirurgià de l'Hospital Clínic i va ser sotmès a un procés dedepuració per part del règim franquista, però anys després va poder tornar a Terrassa i Barcelona, on va destacar pel seu treball assistencial.

Al llarg de la seva carrera va ser nomenat president de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges i va ser membre fundador de l'Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear (IPPNW), entitat guardonada amb el premi Nobel de la pau el 1985.

Premis i distincions

L'any 1980 va ser nomenat president de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, un any després va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, i posteriorment també va rebre la Medalla d'Or de Barcelona.

El juliol del 2008, al fer 100 anys, va guanyar el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística concedit per la Generalitat en reconeixement a "la seva dilatada i prestigiosa carrera com a cirurgià i el seu compromís ètic i social", i aquell mateix any va ser distingit amb la Medalla d'Or de la Generalitat.

El 2010, l'Hospital Comarcal del Baix Llobregat, situat a Sant Joan Despí, va passar a denominar-se Hospital Moisès Broggi en honor seu.

Candidat d'ERC

Malgrat la seva avançada edat, l'any passat el doctor Broggi va acceptar ser el candidat d'ERC al Senat amb el propòsit de contribuir a fer realitat el seu somni: que els independentistes catalans s'unissin entre si i que, a més, confluïssin amb CiU per aconseguir que Catalunya tingués un Estat propi.

Notícies relacionades

Moisès Broggi es va casar el 1941 amb Angelina, filla del doctor Joaquim Trias i Pujol, amb qui va tenir set fills.

Ja centenari, Broggi continuava vivint a Barcelona, envoltat de família i amics.